Etter at strømmen forsvant og var borte mer eller mindre i 27 timer, gikk alle kommunikasjon i svart etter hvert. Mobilnettet til Telenor gikk ned først, deretter fulgte Telia. Til og med nødnettet til blålysetatene og satellitt-telefonen ble satt ut. Nå skriver rådmann Erling Hanssen en rapport på forholdene til Fylkesmannen i Troms.

Akuttvarsling forsvant

– Vi fikk et tilfelle der en person hadde behov for akutt nødhjelp. Heldigvis løste det seg uten at det oppstod noen større fare for vedkommende, sier rådmann Erling Hanssen. Nødnettet som driftes av DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, tok kvelden etter knappe elleve timer. Dermed forsvant også muligheten for å nå brannfolk, lege, politi eller ambulanse innad i blålysetatene.

Ingen støtte

– Ved kontakt med DSB, opplevde vi at de vi fikk på tråden ikke var spesielt interesserte i å bidra til at nødnettet kom opp igjen. Det synes ikke å være noen form for beredskap på hvordan dette skal løses ved langvarige strømutfall, sier rådmannen. Han peker på en svært enkel løsning.

Satellitt jammet?

– Vi opplever også at satellitt-telefonen ikke fungerte. Vi fikk opp satellitt med gode signaler men fikk ikke kontakt. I etterkant har vi blitt gjort oppmerksom på at systemet ble utsatt for radiostøy på de aktuelle frekvensene som en følge av en pågående militærøvelse i området (ubekreftet påstand), skriver rådmannen i sin rapport til Fylkesmannen i Troms.

Fungerte internt

Selv om det meste sviktet rundt folk i Lavangen, klarte krisestaben å improvisere for å sikre innbyggerne best mulig. – Vi sendte ut alle våre folk dør- til dør for å ta kontakt med innbyggerne og høre om de hadde noen behov for hjelp. Ved hjelp av egen bærbare radioer kjøpt inn på Clas Ohlson, klarte vi innad i krisestaben å holde kontakt. Uten dem hadde vi vært hjelpeløse, forteller rådmannen. De som av ulike grunner ikke klarte å holde varmen eller hadde behov for hjelp, ble etter hvert innlosjerte på flatsenger ved Lavangsheimen.

I ettertid har kommunen funnet fram en rapport fra Troms Kraft fra 2006 hvor det framgår at strømlinja mellom Salangen og Lavangen er sårbar og skulle utbedres i 2008. – Det har ikke skjedd og jeg får nå beskjed om at det først kan skje i 2020, sier rådmann Erling Hanssen.

Beklager utfallet

Nina Myren, fungerende avdelingsdirektør, Nød- og beredskapskommunikasjon i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier til Folkebladet at man beklager utfallet.

– Vi gjorde det vi kunne for å få det opp igjen så snart som mulig. Vi beklager også om vi har misforstått henvendelsen og fremstått som avvisende. Nødnett er bygget med to-døgns nødstrøm på 15 prosent av basestasjonene, 20 timer på om lag åtte prosent og åtte timer på de resterende. Aggregat er en måte å forlenge oppetiden ved strømbrudd på, men vi dette forutsetter autorisert personell.

Kommunen måtte takle kommunikasjon internt i krisestaben ved å dele ut bærbare radioer kjøpt på butikken, forteller ordfører Bernhardt Halvorsen og rådmann Erling Hanssen i Lavangen. Foto: Ulf Antonsen
Da alle etater sviktet med hensyn til strøm og kommunikasjon under stormen Ylva, måtte krisestaben i Lavangen stole på innkjøpte radioer fra Clas Ohlson, skriver rådmannen i en rapport til fylkesmannen. Foto: Ulf Antonsen