I Sogn og Fjordane regnes kun 1,5 prosent av arbeidsstyrken som «helt ledige». Troms og Oppland kommer på en delt andreplass, med sine 1,6 prosent. Rogaland er fylket med høyest ledighet, med sine 3,2 prosent. Dette viser Navs hovedtall om arbeidsmarkedet for desember 2017.

– Dette er svært gledelig. Det har ikke vært lavere ledighet i Troms siden vi begynte målingene i 1961, sier fylkesdirektør i Nav, Grete Kristoffersen.

Tydelige kjønnsforskjeller

1,2 prosent av kvinner i Troms klassifiseres som «helt ledige», mens samme andel blant menn ligger på 2 prosent.

– Flest menn er helt ledige, mens flest kvinner er delvis ledige. En av årsakene til dette er at flere kvinner – spesielt de yngre – jobber deltid, eller er midlertidig ansatte. Den andre årsaken går på bransjer: Alle yrkesgrupper opplever en nedgang i ledigheten, men nedgangen er størst innenfor tradisjonelt kvinnedominerte områder som helse og omsorg, pluss service- og butikk, forklarer Kristoffersen.

Nedgang i helsesektoren

På landsbasis skiller to grupper seg negativt ut, gjennom høyest prosentandel av helt ledige: Bygg og anlegg, og reiseliv og transport. Innenfor undervisning er det lettest å få seg jobb, da kun 0,6 prosent er helt ledige innen dette yrkesfeltet. Undervisning er allikevel det eneste området det har vært en økning av helt ledige fra i fjor.

Bildet i Troms speiler i stor grad de nasjonale trendene i arbeidsmarkedet, ifølge fylkesdirektøren.

– Men her er nedgangen i arbeidsledighet spesielt stor innen helse og omsorg, samt butikkyrker, påpeker hun.

Utfordrer næringslivet til å tenke nytt

Arbeidsledigheten i Troms er nå så lav at arbeidsgiverne finner det vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

– Å sørge for at folk er kvalifiserte krever en innsats fra både Nav og næringslivet, sier Kristoffersen – som skryter av samarbeidsviljen fra fylkets private sektor.

– Næringslivet i Troms er i økende grad interessert i å kvalifisere egne ansatte, samt hente inn ansatte fra oss.

I Troms er det registrert flere ledige stillinger, 738, enn i samtlige andre fylker med tilnærmet likt befolkningsgrunnlag. Antall mennesker på tiltak er 450, mens antallet helt ledige er 1441.

– Jeg vil utfordre næringslivet til å tenke nytt, som å rekruttere folk fra andre steder i landet, eller ha mot til å ta inn noen som ikke oppfyller kravspesifikasjonen hundre prosent fra første dag i arbeid, sier Nav-direktøren.

Har prioritert unge ledige

Aldersgruppene fra 20 til 29, samt 30 til 39 år, skiller seg ut med høyest antall helt ledige på landsbasis. I Troms er det flest ledige mellom 30 og 39, mens innbyggere fra 40 til 49 år kommer på andreplass – stikk i strid med det nasjonale bildet.

– Vi har prioritert ledige under 30 år, pluss flyktninger – noe som har gitt gode resultater i denne aldersgruppa. Samtidig har langtidsledige vært en prioritert gruppe, forklarer Kristoffersen.

– Det høye frafallet fra videregående skoler tatt i betraktning: Er det grunn til å anta at det er en del mørketall, der unge mennesker ikke fanges opp av statistikken?

– Ja, det er nok dessverre noen mørketall, men det er vanskelig å si hvor store de er.

Digital kompetanse hos «gamere»

Fylkesdirektøren oppfordrer alle som står uten skoleplass til å ta kontakt med Nav.

– Det er utrolig viktig å fange opp disse, slik at Nav kan hjelpe dem. Unge mennesker som sitter på gutte- eller jenterommet, kall dem gjerne «gamere», har ofte en høy digital kompetanse. Dette er kompetanse som næringslivet trenger, og vi har opprettet et program for å få disse unge menneskene ut i arbeid – som har gitt gode resultater, avslutter Kristoffersen.