For tre år siden sto boligsameiet i Bjørnehiet med 18 leiligheter ferdig.

I forbindelse med boligprosjektet ble det bygget nytt kryss med midtrabatter og avkjøringsfelt i tilknytning til fylkesvei 86, også kjent som Strandveien.

Krysset ble klargjort for etablering av gangfelt.

Men gangfeltet har latt vente på seg. Tre år etter at leilighetene sto ferdig er det ennå ikke kommet verken skilt eller oppmerking i veibanen.

Brøytes ikke

- Ei heller blir verken fortauet som leder til gangfeltet eller selve gangfelttraseen brøytet om vinteren, sier June Gårdvik og Svein-Richard Albrigtsen, to av dem som har leilighet i Bjørnehiet.

Vinterstid er det dermed håpløst for dem å krysse veibanen der gangfeltet egentlig skal være, med barnebarnet Elea (ett år og ni måneder) i barnevogna.

- Etter det jeg har hørt har Statens vegvesen sagt at de ikke kan begynne å brøyte fortauet før de formelt har overtatt krysset. Jeg synes det virker som om ting er tatt i feil rekkefølge. Dette burde vært ordnet fra samme dag som leilighetsbygget ble tatt i bruk, sier Albrigtsen.

- Med livet som innsats

- Vi føler at det er med livet som innsats når vi må krysse veien, sier Sylvi Tollefsen, en annen av beboerne.

Hun er fortvilt, spesielt etter at mannen hennes, Osmund, ble sittende i rullestol etter å ha fått slag.

- Det er nesten så jeg ikke tør å trille Osmund over veien av frykt for at det kan komme biler i full fart, sier Sylvi Tollefsen.

- At fartsgrensa ble nedsatt fra 50 km/t til 40 km/t hjalp oss noe. Men det er ikke alle som overholder den nye fartsgrensa, sier hun.

- Ungene usikker

Det bor tre unger i skolepliktig alder i Bjørnehiet. I tillegg kommer alle ungene som jevnlig er på besøk hos besteforeldrene.

Det gjelder blant andre Sivert (10), som er barnebarnet til Ingunn og Torbjørn Jørgensen.

- Ungene er usikker på hvordan de skal oppføre seg i trafikken her, ettersom ingen ting er merket for gående. Det er uholdbart at det skal være på dette viset, sier Torbjørn Jørgensen.

Vegvesenet avventende

Boligsameiet har hatt korrespondanse med Statens vegvesen, og etterlyste seinest i høst framdrift i saken. Spesielt mener de at behovet for gangfelt er blitt forsterket etter at de fikk en rullestolbruker blant beboerne.

I en e-post til boligsameiet skriver seniorrådgiver Kurt Stormo i Statens vegvesen at vegvesenet siden byggingen av det nye veikrysset ved «Bjørnehiet» har vært avventende med etablering av dette gangfeltet med skilter.

- Gangfeltkriteriene stiller krav til fartsnivå, antall kryssende av gangfeltet og antall kjøretøy (ÅDT). Skiltingen av dette gangfeltet må derfor evalueres, skriver Stormo.

Kommer i 2018?

Men av e-posten, som er datert 7. november, kan det også forstås at Statens vegvesen nå er innstilt på å få på plass skiltingen og veioppmerkingen i løpet av 2018.

Stormo skriver nemlig at Statens vegvesen nå har bestilt oppsett av to stk. gangfeltskilt til krysset.

- På grunn av vinterforhold bestilles eventuell vegoppmerking utført 2018, skriver Stormo i e-posten.

- Det vil være suverent hvis dette nå går i orden. Vi får håpe og tro at det skjer. Men vi er også avhengig av at det blir brøytet, sier beboerne i Bjørnehiet.

June Gårdvik og Svein-Richard Albrigtsen må trille barnevogna langs FV86 om de skal bruke den tiltenkte gangfelttraseen i krysset ved Bjørnehiet. Fortauet til venstre blir nemlig ikke brøytet. Foto: Vidar Bjørkli
I tillegg til at det mangler gangfeltskilt og oppmerking blir verken gangfelttraseen eller fortauet over og langs FV86 brøytet. June Gårdvik og Svein-Richard Albrigtsen går seg fast med barnevogna. Til høyre Sivert (10) som pleier å besøke besteforeldrene i Bjørnehiet. Foto: Vidar Bjørkli