«For rådmann og øvrige personer som var involvert i denne hendelse, er dette en så stor krenkelse av personvernet, fra personer som åpenbart burde vite hvor grensene går, at vi ikke kan la denne saken passere uten noen form for reaksjon», skriver informasjonssjef i Lenvik kommune, Arve Svestad, i et brev adressert til fagbladet Kommunal Rapport.

Møte i kommunen

Hendelsen han viser til skal ha funnet sted 7. desember i forbindelse med et møte i kontrollutvalget i Lenvik. Der, da kontrollutvalgsmøtet på et tidspunkt var lukket, stod flere fra kommunens øverste administrasjon — blant andre rådmann Bjørn Fredriksen og tidligere rådmann Margrethe Hagerupsen, ute på gangen og diskuterte sakskomplekset seg imellom. Litt bortenfort, av Svestad anslått til tre-fire meter, satt to journalister fra Kommunal Rapport.

«Etter minst fem, sannsynligvis nærmere ti minutter, blir journalistene tilsnakket, og samtidig blir man klar over at den ene journalisten gjør opptak med sin telefon», beskriver Svestad.

Vurderer anmeldelse

Ifølge Svestad bekreftet journalisten at hun hadde tatt opptak av samtalen.

«Det gis beskjed om at opptaket skal avsluttes og slettes umiddelbart. Etter en mindre diskusjon etterkommer journalisten kravet om å avslutte opptaket. Hun utrykker ikke vilje til å slette opptaket hun har gjort. Hvor lenge dette opptaket har blitt gjort ville hun ikke oppgi, men det er utvilsomt startet lenge før kun ble «invitert» inn i samtalen med kommunens administrasjon», heter det i brevet.

Lenvik kommune har ikke anmeldt forholdet, men i brevet legges det ikke skjul på at et slikt grep kan ligge i kortene. Kommunen ber fagavisa gi sitt tilsvar og sin versjon av hendelsesforløpet. Til Folkebladet bekrefter Svestad at tilsvaret fra Kommunal Rapport vil avgjøre om hendelsen blir anmeldt eller ikke.

– Men først vil vi høre deres versjon av saken, og eventuelt høre om de tar selvkritikk på sine arbeidsmestider i denne saken. Vi oppfatter det som skjedde helt klart som et overtramp, og slik vi ser det var det snakk om ulovlig avlytting, sier Svestad.

Avviser påstanden

Redaktør i Kommunal Rapport, Britt Sofie Hestvik, var ikke kjent med brevet fra Lenvik kommune fredag. Brevet lot seg heller ikke finne etter en leterunde både i den fysiske posthylla, hos Altinn og i epost-systemet.

– Jeg er kun orientert om brevet via Folkebladet, og min første vurdering er at jeg ikke kan se at det har foregått noe straffbart her. Når det gjøres opptak av en samtale i et åpent område i det offentlige rom, og hvor den som gjør opptaket også er til stede, så ser jeg ikke at det omfattes av straffelovens paragraf 205. Avlytting er forbudt, men det er noe annet som har foregått her, sier Hestvik.

– Er det greit å gjøre opptak av samtaler mellom andre på denne måten?

– Om du hører, noterer eller tar den opp ser jeg ingen stor forskjell på. Hovedpoenget her er at denne samtalen mellom disse folkene har foregått i åpent lende, og da er det ikke noe i veien for verken å høre eller dokumentere den så vidt jeg kan se.

Redaktøren mener for øvrig at det er spesielt at Lenvik kommune vurderer bruk av politi mot journalister som gjør jobben sin.

– Det fremstår altså som spesielt for meg om politiet skulle gå inn og bruke ressurser på dette, men for all del. Jeg kommer selvfølgelig til å gå inn i saken og svare skikkelig på brevet fra kommunen når vi mottar det. Hvis det ikke er mottatt hos oss når vi er kommet til nyåret, kommer jeg kanskje til å henvende meg til kommunen og høre om det faktisk er sendt, sier Hestvik.

Søkelys

Kommunal Rapport har som kjent satt et kraftig søkelys på Lenvik kommune de siste årene. Fagavisas dekking av kontrollutvalgsmøtet 7. desember, og habilitetsspørsmålet i forbindelse med en ansettelsessak som ble behandlet der, er bare én av flere Lenvik-saker Kommunal Rapport har fulgt opp.

– Føler dere på at Lenvik kommune er ute etter dere?

– Det er sånn av og til at kilder, enten det er kommuner eller andre, reagerer på måter som kanskje overrasker meg. Jeg kjenner her mer på at jeg synes det er spesielt at Lenvik kommune velger å bruke ressurser på denne måten her, særlig det å involvere politi i noe som jeg ved første øyekast ser vil bli henlagt.

Arne Jensen: – Helt misforstått

Generalsekretæren i Norsk redaktørforening mener Lenvik kommune er på villspor.

– Dette var en samtale, som ut fra kommunens egen beskrivelse skjedde i et åpent landskap utenfor et møterom i et offentlig bygg. Så vidt jeg skjønner kunne journalistene som var til stede høre hva som ble sagt i denne samtalen, for så å ta et opptak av det de kunne høre — altså dokumentering av ting en allerede visste på samme måte som om det ble tatt notater. I mitt hode er ikke dette avlytting etter straffelovens paragraf 205. Avlytting vil det være om man legger igjen eller installerer uystyr for å avlytte samtaler man ellers ikke ville kunne høre, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Han mener i så måte at Lenvik kommune her helt har misforstått paragrafen i straffeloven som de viser til.

– Enn om man ikke vet at det gjøres opptak av samtalen?

– Her har de stått og pratet slik at andre uansett kunne høre det. Hvis dette var en samtale som skulle holdes hemmelig så burde administrasjonen gått et annet sted. Hvis det er slik som det skrives i brevet til Kommunal Rapport, at man oppfatter opptaket som en stor krenkelse av personvernet, så skjønner man overhodet ikke hva personvern handler om. Her har man vært på jobb og diskutert ting i sammenheng med det, og det har ingenting med personvern å gjøre.

Generalsekretæren har også et lite stikk til kommunen.

– Hvis det er dette administrasjonen i Lenvik mener at politiet skal prioritere sine knappe ressurser på, så synes jeg det bærer preg av en skandale — her bør man tenke seg om en gang til, sier Jensen.

Informasjonssjef Arve Svestad kaller hendelsen skildret i brevet som er overtramp. Foto: Stian Blindheim