I løpet av sitt første skoleår på VG1 Bygg og anlegg på Bardufoss Høgtun videregående skole har elevene bygd til sammen åtte gapahuker. Et klokt lærerhode fant ut at dette kunne elevene gjøre noe med i forbindelse med jula. Som sagt, så gjort. Elevene satte sammen alle gapahukene og en liten hytte på rekke og rad og lagde sin egne julegate. Eller Snekkergata, som er det offisielle navnet.

– Det var en lærer som hadde ideen om å sette sammen alle gapahukene. Disse gapahukene har vi holdt på med siden vi startet på skoleåret i august, sier en av elevene, Evald Pettersen.

Hjelp til pynting

Tirsdag åpnet elevene gata og inviterte barnehager og andre skoleungdommer til vafler, gløgg og kaker. Byggfagelevene hadde fått hjelp av medelever på Design og håndverk som hadde diverse utstillinger inne i gapahukene av produkter de har laget. Elever på helse og oppvekstfag hadde lagd pepperkaker som de delte ut til alle som besøkte gata.

I tillegg har byggfagelevene også laget bord, benker og stoler, alt i udimensjonert materiale, som står inne i gapahukene.

– Jeg synes det er blitt kjempekoselig, og jeg forstår det slik at skolen skal prøve å gjøre dette til en årlig tradisjon, sier Evald Pettersen.

Flesteparten av gapahukene er allerede solgt.

Samarbeid

Medelevene på Design og håndverk fikk også anledning til å vise fram hva de har holdt på med siden skolestart.

– Vi har laget utstillingen som er inne i gapahukene. Det er bilder fra medialinja, samt at vi har sydd noen poser, strikka pannebånd og stilt ut en del andre ting. Siden den nye skolen ikke er ferdig ennå går vi fortsatt på Høgtun. Derfor er det artig for oss å kunne komme hit opp og være blant de andre elevene, og få vist fram det vi holder på med, sier en av elevene på Design og håndverk, Gard Ruben Borgen.

Det mest originale designelevene viste fram var dekorative blomsterurner laget av gamle bildekk. Disse selger elevene gjennom sin elevbedrift.

KAKER: Sabriin Hassan og Eirin Værnes fra Helse og oppvekstfag hadde laget pepperkaker som de delte ut til alle som besøkte julegata. Foto: Jan-Erik Bergstad