Snøproduksjonen koster Målselv fjellandsby 1,5-2 millioner kroner i sesongen. Mye av pengene går til å reparere produksjonsutstyr og til å ha mannskaper nok til å følge opp produksjonen.

Mye av problemen kommer av at vannet til produksjonen hentes fra en del av Målselva som er ganske grunn. Det medfører mye sand i vannproduksjonssystemet og i pumpene som igjen fører til skader og defekter.

35-40.000 kroner

– Når vi ikke plages koster kanoner, strøm og mannskaper 35-40.000 kroner i døgnet. Plages vi kommer summen fort opp i 50.000 kroner. En produksjon på fire økter à ti dager koster alene 1.6 millioner kroner. Vi bruker hver krone vi tjener på å reparere vannanlegget og tråkkemaskinen, sier daglig leder i fjellandsbyen, Øystein Johansen.

Håper på romjula

Likevel går produksjonen for fullt nå med tanke på å åpne barnebakken og Rognmobakken i romjula. På grunn av tekniske problemer med vanntrykket klarer ikke fjellandsbyen å produsere snø helt øverst i Toppskaret. Der er målet å åpne 90 prosent av bakken.

– Vi åpnet barnebakken allerede sist helg og vi har annosert at vi skal åpne Rognmobakken fra 2. juledag og hele romjula. Vi har produsert snø kontinuerlig i en uke nå, og jeg er spent på om vi klarer det, sier Johansen.

Vellykket markedsføringsreise

For en tid tilbake var to av de ansatte i fjellandbyen på en ti dagers markedsføringstur til Kina. Det begynner å betale seg allerede.

– Vi har begynt å få inn bookinger fra januar av. Det går på ski, nordlys, samiske opplevelser og hundekjøring. I tillegg kommer det masse turister via Tromsø som besøker Tamokdalen, Aurora Park og Polar Park. Disse vil vi prøve å knytte til oss, sier Johansen.

Foreløpig er det ingen charterflytrafikk til Bardufoss lufthavn. Gjestene Johansen snakker om hentes fra charterfly som lander i Finland og Danmark.

– Vi hadde også en delegasjon med kinesere på befaring hos oss i høst, sier Johansen.