Folkebladet har tidligere omtalt saken hvor kommunens ruskonsulent ble ansatt som en del av en omorganisering i Lenvik. Oppstyret rundt ansettelsen dreier seg om at personen er gift med en i rådmannens stab og stillingen ble ikke utlyst.

Kritikk

I vedtaket fra et kontrollutvalgsmøte i oktober stod det at kontrollutvalget retter sterk kritikk til rådmannen.

«Kontrollutvalget retter sterk kritikk til rådmannen for at de grunnleggende regler for avledet habilitet etter forvaltningsloven, som ble brutt ved ansettelse av ruskonsulent».

Prosedering

7. desember møtte den tidligere Lenvik-rådmannen Margrethe Hagerupsen i kontrollutvalget for å redegjøre for ansettelsen.

Kommunal rapport som skriver om møtet, sier en av utvalgsmedlemmene opplevde betydelig harme fra den tidligere rådmannen.

– Jeg er overhodet ikke harm, men hvis jeg skal være personlig så er det denne prosederingen jeg opplever. Man tar en side og legger fram sak på bakgrunnen av et fattet vedtak. Og så har vi bevisbyrden, svarte Hagerupsen.

– Man har ulik oppfatning av premissene i saken, la ordføreren til opplyser Kommunal rapport

Erkjenner

Videre skriver Kommunal rapport at Hagerupsen erkjenner at reglene for avledet habilitet ble brutt. Spørsmålet om hvordan habilitetsbruddet kunne skje dreide seg raskt til å handle om omplassering ved nedleggelse av kommunalt tilbud og kritikk av kontrollutvalget og sekretariatet for mangelfull saksutredning.

– Skal saken bare være opplyst fra den ene siden, spurte den tidligere rådmannen ifølge kommunal rapport.

Bjørn Wikasteen, rådgiver i kontrollutvalgets sekreteriat skal ha vært irritert over rådmannens håndtering av saken.

– Det sentrale må være hva som ender opp i vedtaket, om saksbehandlingen rundt de vedtak som er truffet er gjort forsvarlig. At rådmannen har reagert på ting som har vært drøftet underveis får vi bare ta til etterretning. Men det er ikke en del av det som er truffet i vedtaket, responderte Wikasteen.

Videre skal kontrollutvalget og sekretariatet gjordt det klart overfor tidligere rådmann og ordfører at kontrollutvalget er kommunestyrets kontrollorgan, og er ikke underlagt den kommunale administrasjon.

Forsvarte

Lenvikordfører Geir Inge Sivertsen skal også ha rettet kritikk mot kontrollutvalget og utvalgets håndtering i saken.

Han uttalte at han savner vurdering av påstanden om nepotisme. Videre anførte han at «saken reelt sett handler om omplassering av en overtallig». At det ikke er snakk om en ren tilsettingssak.

– Det dreier seg om en overtallighetssak, gjentok Hagerupsen da det var hennes tur. Det dreier seg ikke om ansettelse men håndtering av overtallighet og overflytting ved nedleggelsen av et annet tilbud i kommunen, argumenterte hun, og viste blant annet til kommunens personalhåndbok, kommunestyrevedtak og arbeidsmiljøloven.

–  Som arbeidsgiver har vi satt vår ære i å forsvare våre ansatte. Jeg beklager på det sterkeste at vi kom til å bryte loven om avledet habilitet, men utover det tenker jeg at vi har håndtert saken rett.

Hagerupsen avviste at stillingen gitt til ruskonsulenten utgjorde en fordel, da vedkommende gikk ned i lønn.

På møtet ble det også diskutert hvordan kommunal rapport kan ha fått tilgang til et dokument vedrørende ansettelsen, som var untatt offentligheten.