Senter for økonomisk forskning (SØF) offentliggjorde torsdag en rapport hvor de har tatt for seg effektiviteten i de tre kommunale sektorene grunnskole, barnehage og pleie og omsorg. Best ut i vår region kommer Dyrøy som samlet sett har en effektivitet på 89 prosent. De kommer også best ut i sin gruppe med sammenlignbare kommuner. På samme liste er Tranøy som ligger på 18. plass.

Best i gruppa

Går man dypere inn i tallene scorer Dyrøy best i vår region når det kommer til grunnskole (88 prosent) og barnehage (88 prosent).

– Vanligvis gjør ikke små kommuner det så bra i slike målinger. Men dette viser at smått også er godt, sier Dyrøy-ordfører Marit Alvig Espenes.

Lenvik og Bardu er minst effektive i vår region når det kommer til grunnskole, begge med 61 prosent. Dårligst på barnehage er Tranøy med 66 prosent.

Effektiv omorganisering

Dyrøy kommune har de siste årene har vært gjennom en omorganiseringsprosess samtidig som de har sett på hvordan kommunen kan drive bedre økonomisk. Det mener ordføreren har vært utslagsgivende for resultatet på målingen.

– Det er artig å se at jobben vi har lagt ned får resultater. Men æren er det de ansatte som skal ha, der er det mange som kan være stolte av seg selv, sier hun.

Selv om ordføreren er fornøyd med resultatet kommunen fikk på målingen, mener hun det er viktig å ikke kun se på økonomi.

– Effektivitet er ikke nødvendigvis det samme som kvalitet. Det handler ikke bare om kroner og ører.

Pleie og omsorg

Når det kommer til den tredje sektoren, pleie og omsorg, har både Målselv og Torsken full pott. Dårligst ut i vår region kommer Sørreisa med 48 prosent. Dyrøy fikk 89 prosent.

SØF har sammenlignet kommunene med andre lignende kommuner basert på størrelse, kostnader per innbygger og inntekt. De mest effektive kommunene innenfor et tjenesteområde og en gruppe av sammenlignbare kommuner får effektivitetsverdi 100. Dersom en kommune får verdien 70 innenfor et tjenesteområde, tilsier dette at kommunen er 30 prosentpoeng mindre effektiv enn den mest effektive kommunen. Torsken og Berg mangler verdi for grunnskole og er derfor heller ikke vurdert samlet sett.