Stig-Helge Mikkelsen og samboer Lise Marie Olsen fortviler over at de ikke får barnehageplass til sønnen Leander etter nyttår. Da er gutten blitt ett år.

– I slutten av desember blir han ett år, så per definisjon er han ikke et så kalt «rettighetsbarn». Så hører vi og leser at det er så mange ledige barnehageplasser i Lenvik, da stusser vi over at vi ikke kan få tilbud om en plass. Hvor er de ledige plassene, spør foreldrene.

Med rettighetsbarn betyr det at dersom et barn fyller ett år senest innen utgangen av oktober det året det søkes om barnehageplass, har barnet etter søknad rett til å få plass i barnehage i samsvar med barnehageloven og tilhørende regelverk (barnehageloven paragraf 12a).

Permisjon

For tiden er det far som har pappapermisjon og er hjemme med lille Leander. Mor har startet i jobb igjen, men det vil ikke vare lenge. Etter nyttår må en av dem være hjemme på grunn av mangel av barnehageplass.

– Egentlig må vi begge være i jobb for å betjene det man har av utgifter, dette kommer vi til å merke godt på økonomien. Vi har faktisk stått på venteliste på seks barnehager i Lenvik, og vi er virkelig åpen for å få barnehageplass uansett hvor vi får tilbudet, sier Mikkelsen.

Øvre Hamna

Familien på fire sier de kjenner til flere familier som har fått plass, både barn som er ikke har rett til barnehage, det vil si født etter 1. november, og barn som har rett på plass.

– Når kommunen har bestemt å legge ned Øvre Hamna barnehage fordi de har 50-70 ledige plasser i kommunen, da synes vi dette er svært selvmotsigende, sier Mikkelsen.

– Vi er veldig frustrert over dette, og skjønner selvfølgelig med dette at barn som har rett på barnehageplass blir prioritert, men logikken i dette er vanskelig å forstå. Hvordan kan de velge å legge ned en barnehage når det står barn og venter på plass i samme kommune, spør Olsen.

Tungvindt

De har også vurdert dagmamma, men flere årsaker gjør at dette ikke er et alternativ.

– En ting er jo at det ikke er så mange som er eller har muligheten til å være dagmamma her i området. En annen ting er at betalingen er ikke den beste ut ifra midlene som vi får for ikke å ha Leander i barnehagen, forteller de til avisa.

Nå vurderer de å se mulighetene utenfor kommunen.

– I håp om å finne plass , skal vi se på alternativene i de andre kommunene. Men det er egentlig for dumt og tungvint å gjøre det på denne måten. Jeg hadde egentlig aldri trodd at det skulle være slik i barnebyen Finnsnes, sier Olsen.

Plass

Leder for utvalget oppvekst kultur i Lenvik, Bjørn Richard Pedersen (Sp), sier utfordringen ligger i begrepet «rettighetsbarn»

– Alle rettighetsbarn født før 1. november 2016 i Lenvik kommune, har fått barnehagetilbud og det er veldig få av dem som er født etter denne datoen som ikke har fått plass. I dag er det fire barn av de som ikke er rettighetsbarn, som av ulike årsaker ikke har fått tilbud om plass. Det reelle tallet er nok litt lavere, noe som har med hvordan de har forholdt seg til tilbudene fra Lenvik kommune, sier Pedersen

– Kommunen tilstreber å gi fortløpende plass til også dem som ikke har rett til barnehageplass. Dette kommer an på kapasiteten barnehagene har, både med tanke på plass og bemanning. I den ideelle verden skulle alle ha fått et tilbud fra kommunen uansett hvor og når, men det er ikke realiteten i dag. Vi gjør det beste vi kan ut i fra ressursene og med tanke på full barnehagedekning, slik loven tilsier at vi skal ha.

–Hvorfor kan ikke de som ønsker, men ikke er rettighetsbarn få tilbud om plass?

– Kommunen strukturerer drift ut etter rettighetsbarna. Jeg vil råde de som ikke har barnehageplass om å ta kontakt med kommunen slik at man kan finne en løsning, men dette er et økonomisk spørsmål. Skal man ha barn som i utgangspunktet ikke har rett til plass i en av kommunens barnehager må det være areal til plassen og nok bemanning. I tillegg må det også være nok barn for å kunne finansiere en eventuell økning i bemanningen, dersom arealet til plassen er ledig, avslutter Pedersen.

Til neste år håper familien å finne en barnehageplass til lille Leander, som da har blitt 1 år. Foto: Carina Hansen
Det er økonomi som er årsaken til at ikke alle barn i kommunen får tilbud om en, sier leder for oppvekst og kultur i Lenvik, Bjørn Richard Pedersen (Sp). Foto: Maria Holm Simonsen