Det var kyst.no som først omtalte saken.

Konstruksjonen for konseptet, som har fått navnet Wilsgård Offshore Tank Fleet (OTF), skal kunne inneholde alt fra yngel til storsmoltproduksjon. Tanken er å plassere den ut i norske fjorder for et mer miljøvennlig alternativ.

– Vi visste at vi hadde noe å bidra med i utviklingen av næringen. Behandling av alle inntak og alle utslipp gjør at man ikke vil kunne påvirke hverandre. Man kan se for seg at en i dag avlegs lokalitet med manglende dybde eller resipient, i fremtiden kan produsere matfisk i OTF-anlegg for flere titalls konsesjoner, uten at dette gir økt risiko med hensyn til fiskehelse, fiskevelferd eller ytre miljø, sier daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett, Fredd Jarle Wilsgård til nettstedet kyst.no.

Utviklingskonsesjoner

Selskapet har nå søkt om 11 utviklingskonsesjoner med en samlet MTB på 8.580 tonn for konseptet. Wilsgård OTF skal bygges etter maritime kravspesifikasjoner som en båt, men ifølge Wilsgård er den riktige beskrivelsen en lekter.

«Konstruksjonen vil ikke ha eget fremdriftssystem, og forankringssystemet er utviklet av Norsk Offshoreindustri, både med forankring og vinsjesystemer tilpasset spesifikt for enheten» skriver kyst.no i sin omtale av kontruksjonen.

Bemanning

Nettstedet skriver også at fribord for konstruksjonen er tre meter, og enheten skal ha kontinuerlig bemanning.

– Som gir et behov for 14-16 medarbeidere. Den omsøkte biomassen vil gå deler av produksjonstiden gjennom OTF, og så over i tradisjonelle merder, står det på nettstedet.

Ombord skal det produseres alt fra yngel til storsmolt i et flytende RAS-anlegg. Dette skal være 100 prosent lukket gjennom alle produksjonsfaser, fra ferskvann til sjø.

Arealuynyttelse

En slik lekter er prosjektert for en signifikant bølgehøyde på 5,0 meter. Det betyr at det er mulig å plassere lekteren i områder som i dag er for vær-eksponerte til tradisjonelle merder, men til kyst.no forteller Wilsgård at de ser det naturlig å søke utvikling i fjordene, ettersom det ikke er utslipp fra anlegget.

Wilsgård begrunner dette med både mer ekstreme forankringsbehov, og de voldsomme forskjellene på konstruksjoner som skal opererer i åpne farvann. Her inkluderes også forholdet til fiskevelferd med signifikante bølgehøyder på ti til femten meter, når man også tar høyde for 100-års bølger.

– Vi har en grunnleggende tro på at arealutnyttelsen må skje uten at det går på bekostning av de viktige fiskeriene Norges kyst er så avhengig av. Derfor velger vi fjordområdene og effektivisering av disse arealene, sier han.