Oppisisjonen argumenterte iherdig for at Øvre Hamna barnehage bør bestå, og Jasmin Agovic-Nordaas, frittstående representant, ba kommunestyret som helhet samle seg til et stort gruppemøte for å se om det var mulig å unngå nedlegging. Posisjonen bestående av Høyre, Frp, KrF og Sp stod imidlertid på sitt, og med det ble det torsdag bestemt at Øvre Hamna barnehage fra august 2018 stenger dørene for godt.

Ida Skøyen og Hilde Lyngås, som begge sitter i barnehagens foreldreutvalg, la ikke skjul på sin store skuffelse etter punktum i saken var satt.

– Vi skjønner ikke hvordan de kan ta dette valget uten å stå for det — for det føler vi at de ikke kan. Vi føler rett og slett at de bare har stemt over dette og ikke noe mer. Det er fryktelig synd at de ikke kan gå på talerstolen og fortelle hvor den faktiske innsparinga med denne nedleggelsen er, hvor de skal gjøre av ungene og hva de gjør om noen år om det plutselig blir manko på barnehageplasser, sa Skøyen til Folkebladet.

Kafé versus barnehage

Foreldrene bet seg også merke i at det var posisjonen som sørget for å berge noen ekstra måneders drift ved Kafé Okazo i stedet for at kafeen blir nedlagt ved nyttår som opprinnelig vedtatt.

– Det er ganske uforståelig at man velger å bevare en kafé i stedet for en barnehage. Jeg synes ikke Finnsnes fortjener barneby-navnet, for det gjelder ikke bare å være gode på arrangementer under Finnsnes i fest. Skal man være en barneby må man være det hele året, poengterte Lyngås.

Også fra opposisjonens side ble det pekt som nokså oppsiktsvekkende at posisjonen valgte å berge Kafé Okazo i noen få måneder mens Øvre Hamna barnehage legges ned.

– Jeg forstår ikke hvordan posisjonen skal forsvare at man prioriterer kafédrift fremfor barnehage, sa Renate Leiknes fra Lenviklista.

Sammenligninga ble imidlertid ikke godt mottatt av Elisabeth Rognli (H).

– Kafé Okazo versus Øvre hamna barnehage — det fremstår som ganske populistisk. Alle her er opptatte av kafeen, men vi har ulike løsninger og ulike prioriteringer. Tro det eller ei, men alle her er også opptatt av ungene og barnehagene — også vi i posisjonen, sa Rognli, som fyrte tilbake hvordan opposisjonen aldri har klart å legge inn penger til nødvendig vedlikehold av Rossfjord barnehage.

Overkapasitet

Fra posisjonen er det anslått at nedleggelse av sentrumsbarnehagen vil gi en besparelse på 350.000 kroner i 2018 og 780.000 kroner det påfølgende året. Fra flere hold ble det stilt spørsmål til om tallene virkelig kan stemme, det med tanke på at kommunen fortsatt skal beholde både bygg og ansatte.

– Tallene vi har brukt i vårt budsjett er de samme som lå ved saken i fjor, forklarte Bjørn Richard Pedersen (Sp), som orienterte at besparelsene ligger i reduserte utgifter til styrer og besparelser innen forvaltning, drift og vedlikehold, samt at kommunen ved nedleggelse kan justere tilskuddet som gis til de private barnehagene.

Varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp) uttrykket forståelse for at barnehagenedleggelsen oppleves som sår, men poengterte samtidig at et slikt grep ikke gjøres uten grunn.

– Når vi har en ledig kapasitet på mellom 50 og 70 plasser blir det uforsvarlig å ikke gjøre noen grep. Her er mange andre svake i samfunnet som trenger penger, påpekte Alfredsen, som viste til at det måtte ha blitt kuttet på rundt åtte stillinger innen helse og omsorg dersom ikke det foreslåtte kuttet i rådmannens budsjett hadde blitt reversert.

– Alt i alt så er det godt ment det vi gjør, selv om det er også er veldig sårt.

Ole Roger Storås (Ap) og flere fra opposisjonen argumenterte for å beholde barnehagen. – Beklager Øvre Hamne barnehage, sa Storås da han skjønte at slaget var tapt. Foto: Maria Holm Simonsen
Konstituert rådmann, Bjørn Fredriksen, satt på rådmannsplass under torsdagens møte. Her sammen med varaordføreren og ordføreren. Foto: Maria Holm Simonsen