Billedhoggeren Merete Sejersted Bødtker har modellert monumentalskulpturen av Aase Nordmo Løvberg ferdig i leire. Nå gjenstår en prosess med gipsavtrykk før skulpturen blir støpt i bronse.

I sitt atelier i Nybergsund har Merete Sejersted Bødtker holdt på i drøyt ett og et halvt år med skulpturen av Målselvs store operastjerne. Mye av tiden har gått med til å lære operassangeren å kjenne.

– Jeg har hatt mange samtaler med hennes datter, Torunn Løvberg, og jeg prøver å gjenskape de inntrykkene jeg har fått. Det er en kjempeflott oppgave, men også en utfordrende oppgave, sier Sejersted Bødtker.

Sist vinter startet hun med å utforme skulpturen i leire.

Internasjonale scener

– Jeg har konsentrert meg om en relativt ung Aase. Litt av bestillingen var litt sånn bygdejente. Samtidig har jeg forsøkt å skape en følelse av storhet. Det er en ung skikkelse, men samtidig har jeg prøvd å få fram det selvbevisste uttrykket. Hun sang tross alt på mange internasjonale scener, sier Sejersted Bødtker.

Men oppdraget til billedhoggeren inneholder også et relieff som skal henge i Øverbygd kirke og en portrettbyste som skal står utenfor Bardufoss hotell. Arbeidene skal være ferdige til neste sommere. Da skal skulpturen avdukes på Fossmotunet. Og den kommer til å synes.

– Selve skulpturen blir to meter høy. Så skal hun stå på en skrå stein og i tillegg på en frostfri sokkel, så jeg regner med at den totalt blir mer en 2.40 meter høy. Det har jo også noe med at den skal stå på Fossmotunet som er et stort område, sier Sejersted Bødtker.

Initiativet til skulpturen over Målselvs store stjerne kommer fra ekteparet Lars og Elsa Nymo, men det er Målselv historielag som kjører dette prosjektet.

– Siden jeg meldte meg inn i historielaget mente jeg at dette var et flott prosjekt for laget, sier Elsa Nymo.

Personlig garanti

Folkebladet har tidligere skrevet at ekteparet er så oppsatt på å få laget skulpturen over Målselvs store operastjerne og slektning, at de personlig har garantert for sluttsummen. Hittil har de klart å samle inn 600.000 kroner. Ennå gjenstår 250.000 kroner. Penger som ekteparet kanskje må punge ut selv. Men det tror ikke Nymo.

– Nei, jeg tror vi skal klare å samle inn alle pengene som er nødvendig. Vi har allerede sendt 600.000 kroner til kunstneren og vi har tid på oss fram til neste sommer før vi må betale resten på 250.000 kroner. Vi søker penger fortsatt hos banker, organisasjoner og fond. Vi skal også ha en ny konsert i Målselv kirke i april neste år. Jeg regner med at vi får inn alle pengene, hvis ikke må Lars og jeg garantere. Men jeg tror det er fullt mulig å inn pengene uten å måtte bruke garantien, sier Nymo.

Relieff og byste

I tillegg til monumentskulpturen skal Sejersted Bødtker også lage et relieff som skal henge i Øverbygd kirke og en byste som skal plasseres utenfor Bardufoss hotell.

–Vi ville gjerne ha en byste av Aase i Øverbygd kirke, men der er det så pass liten plass at det blir et relieff i stedet. Vi hadde også tenkt å ha en byste i Målselv kirke, men siden Aase ikke hadde noe forhold til den kirken har vi hørt på anbefalingene om å sette den i Bardufoss sentrum, sier Nymo.

Det planlegges også å skape et eget utstillingsrom, et slags minimuseum, til Nordmo Løvbergs ære. Mest sannsynlig blir det i tilknytning til den planlagte utbyggingen av Bardufoss hotell.

avdukes: Monumentskulpturen av Aase Nordmo Løvberg blir totalt rundt 2.40 meter med sokkel. Foto: Jan-Erik Bergstad