– Jeg tror det fremdeles er store mørke tall i flere instanser, men jo mer fokus vi har på problematikken, jo større er sjansen for at flere saker avdekkes og flere får hjelp. I år opplever vi absolutt en økning. Vi har nesten 1.000 beboerdøgn hittil i år, til forskjell fra i fjor som hadde totalt 589 døgn. Det er også økning på antall barn ved senteret, sier Traasdahl.

Mange årsaker

Videre sier Traasdahl at det kan være mange årsaker til dette.

– Forhåpentligvis er tilbudet vårt blitt mer kjent, både blant brukere av senteret men også blant hjelpeapparatet rundt i alle kommunene. Det er et større fokus på og snakke om vold i nære relasjoner, og slik kan dette bli avdekket av ulike instanser lettere. Det å oppsøke hjelp er blitt mindre tabubelagt og flere tar kontakt selv med krisesenteret.

Større krav

Etter at krisesenterloven trådte i kraft i 2010 ble det stilt større krav til innhold i krisesentertilbudet i Norge. Det kan også være en av årsakene til at de opplever større pågang.

– Krisesenteret i Midt-Troms har vært gjennom en større driftsmessig omorganisering, som innebærer døgnbemannet turnus og med krav om kompetanse innenfor fagfeltet. Vi har dermed et bedre og større faglig tilbud til våre brukere enn det vi har hatt tidligere. Krisesenteret tilbyr i tillegg til botilbud, også dagtilbud for de som måtte ønske det. For menn tilbyr vi dagtilbud, som også flere benytter seg av, informerer Traasdahl.

Nå nærmer det seg høytid, men Traasdahl sier det ikke nødvendigvis er en kobling mellom høytid og når man oppsøker hjelp.

Vanskelig høytid

– Allikevel vet vi jo at høytider kan være svært belastende for enkelte familier, men mange velger dessverre allikevel med hensyn til barna å holde ut de aller viktigste høytidsdagene i året. Vi ønsker at folk i Midt-Troms skal vite hvor de kan ta kontakt dersom det er nødvendig med hjelp, sier hun.

I år har krisesenteret i Midt-Troms fått 18.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen for å hjelpe familier i nød til å skape en god jul.

– Vi har vært så heldige å fått julemidler fra Gjensidigestiftelsen, for å skape en jul til de som måtte trenge det. Kommer det noen akutt inn her, har vi nå midler til å lage en vanlig og tradisjonsrik jul og nyttårsfeiring for de som måtte trenge det. Foreldre kan få gi barna det de faktisk ønsker seg, og det synes jeg er veldig fint å kunne være med å bidra til. Det er godt å kunne hjelpe med praktiske ting også i den tunge tiden, avslutter Traasdahl.