– Jeg regner med hele bygda er imot dette, sier tidligere formann i UL Ørnen, Olav Winther.

Dersom kommunestyret i Lenvik gir sin velsignelse i møtet torsdag, vil kommunen selge Ørneheimen i Sandvika på Finnsnes. Folkebladet skrev lørdag om arbeidsgruppa, som er satt ned for å vurdere etterbruk av kommunale bygninger, sitt forslag om nedleggelse av blant annet Ørneheimen.

Ørneheimen tilhørte ungdomslaget UL Ørnen som ble stiftet i 1897. Det nåværende murbygget på to etasjer ble oppført midt på 60-tallet, etter at flere bygg hadde utlevd sin tid på den samme tomta. Opp gjennom årene har en rekke store arrangementer, med stor betydning for lokalsamfunnet, vært avviklet i disse lokalene. Det har i tillegg vært hyppig brukt til forskjellige kulturformål, kursvirksomhet, aktiviteter og vært utleid til lag og foreninger.

Ga det til kommunen

Da UL Ørnen i sin tid ble oppløst foreslo Winther i et brev til Lenvik kommune at lagshuset Ørneheimen med tomt skulle gis som gave til Lenvik kommune til museumsformål.

– Vi kunne ha solgt bygget med tomt til mange millioner istedenfor. Vi hadde tilbud fra flere interessenter, deriblant et trelastfirma, som ville kjøpe det. Men vi så det slik at om vi ga det til kommunen så ville det være en liten fortsettelse på det laget hadde holdt på med i flere generasjoner, og vi ønsket at det skulle kunne leies ut til kulturell virksomhet, lag og foreninger og til andre som måtte trenge det, sier Winther.

Dette takket kommunen nei til. Senere endret vilkårene seg da kommunen ville bruke Ørneheimen til ungdomshus og fikk ja fra UL Ørnen til dette. Ørneheimen ble kjøpt av kommunen for en symbolsum av 1 krone.

– Majestetsforbrytelse

Winther reagerer sterkt på forslaget om å selge Ørneheimen.

– Det er en majestetsforbrytelse og et hån mot arbeidet som har vært nedlagt i generasjoner der folk har slitt med dugnadsarbeid siden 1897, sier Winther.

Han håper kommunen vil revurdere forslaget.

– Den største julegaven til befolkningen ville vært at de ikke solgte Ørneheimen, men heller prøvde å bevare det, sier Winther.

I et referat fra arbeidsgruppa som utreder etterbruk av kommunale bygninger, poengteres det at bare en liten del av Ørneheimen er i bruk i dag. Gruppa viser til at det finnes et alternativt øvingslokale på den nye ungdomsskolen.