Fredag skrev Leif Rubach innlegget på Facebook, der han ber foreldre med syke barn om å ta kontakt med han. «Trollfaren» ønsker nemlig å stille hjemme hos de syke barna og bidra med eventyr og trollsang.

Søndag formiddag kan Rubach fortelle om en formidabel respons.

– Jeg har fått mange tips, hvor det ene var utrolig spesielt. Det var faktisk om ei mamma med to små unger som har fått kreftdiagnose og beskjed om at det ikke er håp for henne. Hun ville gjerne at jeg skal komme, så dette blir det første besøket, sier Rubach.

I utgangspunktet har han begrenset besøksområdet til Midt-Troms. I dette tilfellet må imidlertid Rubach reise litt lenger.

– Siden det var så spesielt så gjør jeg det.

Måtte ha profesjonell hjelp

I 18 år har Rubach besøkt barneavdelinga til Universitetssykehuset i Tromsø for å spre litt glede til de syke der. I fjor utvidet han tradisjonen til å gjelde også hjemmebesøk.

– Jeg føler bare så sterkt for dette, og det er blitt sånn at jeg brenner veldig sterkt for disse ungene. Nå skal det sies at jeg har opplevd noen triste saker opp gjennom 18 år, noe som har vært tøft. De to-tre første gangene jeg dro til sykehuset gikk det så sterkt inn på meg at jeg faktisk måtte ha litt hjelp. Som regel var jeg på sykehuset på lillejulaften, og det noe med det å skulle dra hjem og spise god mat og feire jul etter å ha besøkt unger som lå for døden — det taklet jeg ikke, sier Rubach.

Han forteller at det var profesjonelle på sykehuset som stilte opp for han og hjalp han å bearbeide de sterke inntrykkene.

Voldsomt engasjement

Facebook-innlegget Rubach la ut har skapt et voldsomt engasjement. Søndag ettermiddag er det likt knappe 450 ganger og delt 168 ganger.

For Rubach sjøl er det overveldende.

– Jeg er litt rystet over det store engasjementet, og var ikke forberedt på at det skulle ta så voldsomt av. Det sier meg at det er et fantastisk flott tiltak jeg har satt igang.

Han opplever også et engasjementet er større enn da han lanserte tiltaket med hjemmebesøk i fjor.

– Rekker du å besøke alle du har fått tips om?

– Ja, det tror jeg, men det er klart at dersom det er en forkjølelse det er snakk om så går det ikke an. Det er noen som har tipset om mer forbigående sykdommer, og da har jeg sagt klart ifra at det ikke er det dette dreier seg om — det må være litt mer alvorlig sykdom, understreker Rubach.

Han «Trollfar» legger ikke skjul på at den største utfordringa med tiltaket han har satt igang er det å ta vare på seg sjøl.

– Det er utrolig mye følelser i sving, og det setter tankene i sving når man går inn i jula og vet hvor jævlig det kan være for mange familier. Jeg er et følelsesmenneske, og har litt problemer med å takle sånne ting, medgir Rubach.

– Du har ikke lært deg noen «overlevelsesteknikker» opp gjennom årene?

– Nei, jeg synes faktisk det har blitt verre. Det er vel alderen som gjør det, humrer han.

Følelsesmessige utfordringer til tross, så har Rubach erkjent at det viktigste er å kunne stille opp for barna og familiene som virkelig kjenner på å ha det tøft.

– Så får følelsene bare komme når de kommer, noe jeg takler så godt jeg klarer. At det blir kjempetøft kan jeg garantere, men jeg vil så gjerne stille opp, smiler Rubach.