– Vi må tørre å ta større inngrep. Jeg tror ikke vi har skjønt alvoret. Vi er kommet så langt at det ikke er så mye mer å hente på personellkutt, og da må vi se på strukturen i kommunen. Det er den store elefanten i rommet.

Dette sa gruppeleder i Målselv Høyre, Martin Nymo, i budsjettdebatten i kommunestyremøtet i Målselv sist onsdag.

Doper budsjettet

Til Folkebladet utdyper Nymo hva han legger i strukturgrep i kommunen.

– Vi har en plikt på oss som politikere til å ta denne debatten. Vi må tørre å ta tøffe grep for å få økonomien på plass. Når vi ikke ønsket en kommunesammenslåing må vi se på strukturelle grep. Vi kan ikke fortsette å dope kommunebudsjettet med eiendomsskatt, sier Nymo.

Se på skolene

– Vi kan ikke tømme disposisjonsfondet for å få budsjettet til å gå i hop. Og vi kan ikke fortsette å belaste innbyggerne med eiendomsskatt. Da må vi tørre å se på skolestrukturen og helsetjenesten i kommunen. Vi er nødt til å se på hva som er det beste for Målselv kommune.

– Vi har kuttet 30-40 årsverk i kommunen, og det er ikke mer å hente der. Da ligger det i kortene at vi må begynne å se på alternativer, sier Nymo.

Tøff prosess

Nymo tror at politikerne i Målsel vegrer seg for å tørre å ta ordet skolestruktur i sin munn. Mange av dagens politikere har friskt i minne forrige gang det var snakk om å legge ned skoler. Personangrep, innbyggertog og mange tøffe tak var resultatet.

– Det er betent, og derfor tror jeg at mange politikerne ikke tør ta debatten. Vi må ha en grundig debatt om dette. Administrasjonen må regne på det og vi politikere må tørre å ta diskusjonen. Kanskje er det ikke noe å hente, men diskusjonen må vi ta, sier Nymo.

En suksess

Nymo bruker sammenslåingen av de tre ungdomsskolene på Olsborg, Rundhaug og Bardufoss som eksempel på at det går an å gjøre grep med suksess.

– Nå i ettertid ser vi at det har vært en suksess, både faglig og sosialt. Det innrømmer til og med de argeste motstanderne av sammenslåingen, sier Nymo.