I fjor vedtok kommunestyret i Sørreisa å kutte i de kommunale avgiftene med omlag 1.700 kroner. Ordfører Jan-Eirik Nordahl kalte det den gang en julegave til innbyggerne. Nå kan ordføreren nok en gang ta på seg nisselua ettersom kommunestyret har vedtatt å kutte avgiftene med ytterligere 4.500 kroner.

– Dette må være tidenes julegave til innbyggerne i Sørreisa, smiler Nordahl.

Vannavgiften er satt ned med 48,1 prosent, noe som utgjør nesten 1.700 kroner. Kommunalt avløp er satt ned med 33,1 prosent, noe som utgjør 980 kroner. Slamtømmingsavgiften er satt ned med hele 73 prosent, noe som utgjør 805 kroner. Renovasjonen er satt ned med 24,2 prosent, noe som betyr 983 kroner spart for innbyggerne.

Ikke lov med fond

– Betyr dette at Sørreisa har tatt inn for mye i avgifter tidligere?

– Ja, vi har bygget opp for store fond på VAR-området, og det er på grunn av planlagte investeringer som det ikke har blitt noe av. Ettersom det ikke er lov å ha fond så er vi nødt til å ta disse ned, sier ordføreren.

Kuttene betyr ikke at gebyrene for avgiftene blir lavere men at enkelte terminer gjøres betalingsfrie.

– Er dere med disse kuttene på selvkostnivå?

– Det ble det spurt om i kommunestyret også, og rådmannen uttalte at vi kan forvente at det blir dette nivået fremover.

Harde tak fremover

Selv om ordføreren fronter det glade budskap om avgiftskutt, er han klar på at det ikke bare er velstand økonomisk i Sørreisa.

– Vi har vedtatt et tøft og strant budsjett i Sørreisa der vi er nødt til å ta ned drifta med fem millioner kroner i 2018. Det har vi gjort ved å ta ned drifta på de ulike rammeområdene med 1,25 prosent, noe som utgjør 2,5 millioner kroner, sier Nordahl.

Kommunestyret har også vedtatt å kjøpe seg tid ved å bruke 2,5 millioner kroner av sitt disposisjonsfond. Nordahl understreker at dette er en midlertidig løsning.

– Etter jul skal vi igang med en videre nedstyringsprosess sammen med ansatte og tillitsvalgte. Målet er at rådmannen, når hun skal legge frem det reviderte budsjettet i juni, skal ha innarbeidet begrunnende forslag til nedstyring. Dette for at vi skal komme i balanse.

Ikke et tema

Ordføreren at det kommer til å bli en tøff prosess, men at det bare er å brette opp ermene for å finne de nødvendige løsningene.

– Er eiendomsskatt et tema?

– Vi snakket ikke om det under budsjettmøtet, så der var ikke det noe tema, sier Nordahl.

– Kunne ikke det vært en grei løsning for å komme i havn?

– Jo, det ville vært en veldig enkel løsning, men da må det være en omforent enighet om det. Rådmannen vil nok i sin utredning peker på at det ligger en mulighet der med eiendomsskatt, og det er jo et moment som er helt naturlig å ta med når man er inne i en nedstyringsprosess, mener ordføreren.

Her er for øvrig noe av det som ble vedtatt i forbindelse med budsjettsaken i Sørreisa kommune torsdag.

• Planlegginga av ny barnehage er stoppet. Det skal heller, i sammenheng med planlegging av ny skole, utrede om Gottesjord skole kan brukes osm barnehage.

• 150.000 kroner på investeringsbudsjettet er flyttet fra 2019 til 2018, dette for å komme igang med planlegging av renovering av amfiet i Kulturhuset.

• Erverv av grunn i Tømmervik, dette for å kunne utvide antall parkeringsplasser

• Tiltaket «Hverdagsglede i Omsorgssenteret» ansees i tillegg til å være et trivselstiltak også å være forebyggende. Kommunestyret ber om at tiltaket innarbeides i driftsbudsjettet.