I utgangspunktet skulle årets pepperkakeby offisielt åpnes torsdag. Barnebyutvikler Ulv Holmer ser imidlertid ikke noe poeng med å kjøre et storstilt åpningsarrangement.

– Årsaken er rett og slett lav oppslutning. Vi har fått inn en del pepperkakehus, nok til en liten utstilling, men det blir ikke den tradisjonelle pepperkakebyen som har vært tidligere, sier Holmer.

Avlyst åpning av pepperkakebyen til tross, så legges det opp til litt førjulskos hos Lenvik bibliotek torsdag kveld. Holmer lover at det blir både gløgg og pepperkake å få for de som kommer, samt at man kan få med seg en julefilm.

Langt færre bidrag

– Hvor mange bidrag har dere fått inn til pepperkakebyen?

– Nå har jeg ikke vært nede og sett i dag, men sist jeg sjekket var det mellom 15 og 20 bidrag. Til sammenligning hadde vi mellom 60 og 70 bidrag i fjor, så det er snakk om en betydelig reduksjon, sier barnebyutvikleren.

Han stusser litt over ståa, men aksepterer samtidig at det er slik det er.

– Nå skal det sies at vi fra Barnebyen og Finnsnes Forum har gjort akkurat det samme som vi har gjort tidligere år for å få inn bidrag til pepperkakebyen — kanskje til og med litt mer. Vi har kjørt ut med pepperkakedeig til skoler, barnehager og bedrifter her i Lenvik, men også i Berg og Tranøy, forteller Holmer.

Tror folk har det travelt

Barnebyutvikleren tror det er stress og det at førjulstida er travel for mange som er årsaken til det manglende engasjementet for pepperkakebyen. Endrede vaner er også noe han peker på.

– Jula er en tid hvor det er artig å arrangere ting for å glede mange, men samtidig er det også en tid hvor mange har det travelt. Har man tusen jern i ilden og en masse ting man skal ha gjort, så er det ikke alltid ting klaffer, poengterer Holmer.

– Men er det ikke synd?

– Det er kjempesynd, og man må kanskje stikker fingeren i jorda og erkjenne at man ikke nådde opp i år. Kanskje åpner dette også muligheter hvis det sitter noen der ute med et ønske om å få til noe — at dette er noe de kunne tenkt seg å holde på med, poengterer Holmer.

Engasjement med konkurranse

– Kan det være aktuelt å gjøre det samme igjen?

– Ja, absolutt. Jeg tror de har hatt utfordringer også i Tromsø med engasjementet, så da kan det jo være en spennende vinkling å kjøre en konkurranse mellom de to byene — det ville nok økt engasjementet.

Barnebyutvikler Ulv Holmer i Lenvik kommune medgir at det er synd med det manglende engasjementet rundt pepperkakebyen. Foto: Endre Myrdal Olsen