Lenvik kommunes tar i sin vedtatte ruspolitiske handlingsplan sikte på blant annet å begrense forbruket av alkohol i samfunnet. Hugo Nordnes, som er tidligere driver av Go2Gate og Pinne, opplever imidlertid ikke at dette blir tatt hensyn til når kommunen behandler søknader om skjenkebevilling for enkeltanledninger. Det fremkommer i et brev Nordnes har sendt til kommunen.

– Grunnen til min henvendelse er at jeg vurderer å starte opp en pub/uteplass med ordinær alkoholbevilling, men med en slik praksis fra kommunens side så er det vel ikke aktuelt å søke om denne bevillingen, men heller benytte meg av bevilling for enkelt anledning hver helg, skriver Nordnes i brevet.

– Vil lønne seg

Nordnes poengterer at det for hans del vil lønne seg, både med tanke på gebyrer og rapporteringskrav, dersom han baserer et tilbud om alkoholservering på skjenkebevillinger for enkeltanledninger i stedet for en ordinær skjenkebevilling.

– En aktør på Finnsnes holder flere arrangementer per måned med en slik bevilling med et fastsatt skjenkegebyr som er meget lavt i forhold til det som de som har ordiner skjenkebevilling må betale, poengterer Nordnes.

Han viser også til Finnsnes Forum, som har uttalt at de vil starte en slik «uteplass» på Finnsnes med arrangementer flere ganger i måneder.

Konkurransemessige skjevheter

Nordnes peker på at Lenvik kommunes praksis medfører store konkurranseskjevheter for de aktørene som har ordinær skjenkebevilling.

– Jeg har snakket med flere bedrifter som også har ordinære bevillinger, som heller ikke liker kommunens lemfeldigheter med skjenkebevillinger som nevnt.

I brevet til kommunen spør Nordnes om hva Lenvik kommune tenker å gjøre med sin praksis rundt skjenkebevillinger fremover.

– Fortsetter dere som nå, eller tar dere grep og følger ruspolitisk handlingsplan?, spør Nordnes.

Tar signalet

Ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune opplyser at han har svart på henvendelsen fra Nordnes.

– Vi har laget et regelverk med en fleksibel ordning rundt bevillinger for enkeltanledninger. Dette for å kunne ha en åpning for positive aktiviteter der man får bevilling uten store byråkratiske prosesser. Intensjonen fra Lenvik kommune har i så måte vært positiv, sier ordføreren.

Han tar likevel signalet fra Nordnes.

– Hvis det viser seg at bruken av slike bevillinger er så stort og omfangsrikt som skissert, så må vi antakeligvis se nærmere på regelverket og om det må gjøres noen innstramminger — kanskje må vi sette et tak på antall bevillinger, sier Sivertsen.

Brevet fra Hugo Nordnes er rettet til blant andre ordføreren i Lenvik. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Tar signalet: Ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune sier at de vil se om det er behov for å stramme inn regelverket rundt skjenkebevillinger for enkeltanledninger. Foto: Maria Holm Simonsen