Patria Helicopters har fått det tunge vedlikeholdet på Kystvaktas NH90-helikopter. I den forbindelse ønsker Patria en hanger på rundt 4.000 kvadratmeter i tilknytning til Bardufoss flystasjon. Det er Storegga Entreprenør som skal bygge hangaren og leie den ut til Patria.

Tommel ned

Men Luftforsvarsstaben har vendt tommelen ned. Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, Stian Roen, skriver blant annet dette om begrunnelsen i en epost til Folkebladet:

«Luftforsvarsstaben har ferdigbehandlet denne henvendelsen om å frigi en tomt inne på basen til Storegga Entreprenør AS. Luftforsvarsstaben har hatt dialog med Forsvarsstaben knyttet til det prinsipielle ved å skille ut tomt til en privat lokal aktør, og spesifikt til å skille ut den aktuelle tomten som er en del av kjerneområdet på Bardufoss. I lys av dette vil ikke Forsvaret skille ut tomten til Storegga Entreprenør AS».

At det er en lokal privat aktør som ønsker tomta inne på militært område virker å være kjernen i saken. Etter det Folkebladet forstår jobbes det nå med å formulere en ny søknad om tomtefrigivelse.

Får det til

Ordfører Nils Foshaug har vært i møte med forsvarsdepartementet om denne saken, og han er overbevist om at dette er noe som kommer til å gå i orden.

– Vi har gitt departementet beskjed om at vi ønsker å legge til rette for industrien. Hvis det gjør det lettere å få fortgang i saken kan det offentlige ved Målselv kommune overta festeretten på tomta for å sørge for infrastruktur for industrien som har oppdrag for Forsvaret, sier Foshaug.

Han mener det er viktig å finne gode løsninger for at industrien kan få etablert seg.

– Det er viktig for hele regionen at de som har avtale med Forsvaret får mulighet til å ivareta avtalene på en god måte, sier Foshaug, som jobber videre med en løsning i saken.

Ikke Patria

Luftforsvaret presiserer i sitt svar at det ikke er Patria Helicopters som har søkt om å frigi tomta, men Storegga Entreprenør som privat aktør.

«Luftforsvaret har ikke fått inn søknad om å frigi tomt fra Patria Helicopters AS, som har fått kontrakt på vedlikeholdet av NH90-helikoptrene. Luftforsvarsstaben har derimot fått en henvendelse om å frigi en tomt inne på Bardufoss flystasjon, til Storegga Entreprenør AS, for å gi denne private aktøren mulighet til å etablere lokaler som kan fremleies til Patria Helicopters AS».

Sivil/militært

Prosjektleder i Storegga Entreprenør, Tor Arne Fagerheim, er ikke helt enig i Luftforsvarets vurdering.

– Den aktuelle tomta er regulert til sivilt/militært formål, og ligger slik at den med enkle grep kan gjerdes ut av det militære området. Videre ligger tomta i tilknytning til andre sivile aktører, som Avinor, flyfaglinjen på Bardufoss VGS og pilotutdanningen til UiT. Tomta ligger derfor meget godt til rette for utvikling av sivil leverandørindustri, mener Fagerheim.

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) sier han kommer til å ta saken opp med forsvarsministeen direkte.

– Nå er ikke saken like dramatisk som jeg først fikk inntrykk av, men saken er ikke løst og jeg vil ta denne saken direkte opp med forsvarsministeren. Det er utrolig viktig å bygge opp under Bardufoss flystasjon og sørge for at infrastruktur for leverandørindustri kommer på plass, sier Gudmundsen.