Fredag arrangerer kommunen et informasjonsmøte om det nye ungdomsprosjektet «SER». Prosjektet er beregnet for ungdom fra cirka 7. klasse og oppover.

– Det vi vektlegger er sjømat og nyskaping, skaperglede, fellesskap og framtid, sier Jørn Aarsland, nærings- og utviklingssjef i Torsken kommune, til Folkebladet.

Kunnskap

Han forteller videre at det er naturlig at havbruk er sentralt, siden prosjektet skjer i Torsken. Samtidig er det ingen tvang om at de som deltar må skape produkter innen havbruk.

– Vi ønsker at ungdom skal se hva som finnes i samfunnet vårt.

At det er ungdom i denne alderen som er målgruppa er helt bevisst fra kommunens side.

– De må jo ta valg i utdanningsretningen sin, og vi ønsker å skape mest mulig kunnskap. Tar de en utdanning rettet mot havbruk, er det også mulig at de flytter tilbake etter endt utdanning, påpeker han.

Det er kommunen som har tatt initiativ til prosjektet, og i ryggen har de Ungt Entreprenørskap. Samtidig vil det også bli opprettet kontakt med lokale bedrifter innen havbruksnæringa rundt om på Senja.

– Vi vil etablere kontakt med forskjellige bedrifter, fiskere og så videre for å koble dem inn i prosjektet.

Fra a til å

Prosjektet vil foregå utenom skoletid, og deltakerne står ganske fritt til å forme sitt eget løp.

– Så langt er det syv stykker som er påmeldt, og så får vi se hva vi ender opp med etter møtet på fredag. Så kommer det litt an på den videre prosessen hvordan vi organiserer deltakerne. Vi legger premissene for deltakerne, selve prosjektet må formes av dem.

Deltakerne vil både skape idéer og produsere, samt selge det ferdige produktet.

– De skal gå hele veien, og både lage og selge sitt eget produkt. Vi vil skape litt forkunnskap, og er opptatt av nyskapning.

– Spennende

Han er klar på at slike prosjekt koster litt penger. Derfor selges det andelsbrev.

– Selv om vi står bak, så koster det litt. Derfor vil vi forsøke å finansiere prosjektet gjennom andelsbrev. Innbyggerne kan kjøpe andelsbrev som en risikokapital, og går vi med overskudd får de innskuddet tilbake, sier Aarsland, og håper at innbyggerne i Torsken vil vise interesse for dette.

Fredd Wilsgård i Wilsgård Fiskeoppdrett AS hilser prosjektet velkommen.

– Det er spennende tanker, og det er viktig å få ungdommen med på laget og på hugget i forhold til å skape både produkter, tjenester og konsepter, sier den daglige lederen til Folkebladet.

Han er også positiv til at havbruksnæringa står sentralt.

– Havbruksnæringa er viktig for Torsken. Men det er viktig å tenne gnisten i en gründertanke uansett hvilken næring de skulle interessere seg for, påpeker Wilsgård.