Det er nemlig selveste Røykvarslerdagen, og det er en perfekt anledning til å sjekke status på røykvarslerene i huset.

– Det arrangeres over hele landet, og det er jo en grei dag for å huske på å skifte batteriene, sier varabrannsjef Sigbjørn Syr i Lenvik brannvesen til Folkebladet.

– Det handler om liv eller død - se video her.

– Røykvarsleren er det viktigste du har i huset. Sjekk at den virker, og virker den ikke med nytt batteri, så bytt den ut.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier Syr.

– Gjenganger

Siden 2000 har det vært over 2.000 bygningsbranner i Troms. 36 personer har omkommet i brann i samme periode, én av dem i år.

Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere.

– Når vi er ute på tilsyn oppdager vi både mangler og gal plassering av røykvarslere. Og batteri er jo en gjenganger, vi finner ofte tomme røykvarslere, påpeker feier Steinar Abrahamsen.

Samtidig påpeker feieren at mange er blitt flinkere.

– Mange har fått seriekoblede varslere mellom hver etasje, fortsetter feieren.

– Batteriene bør byttes én gang i året. Spesielt når varslerne er seriekoblet så stjeler de mer strøm, sier feier Ørjan Eriksen.

– Er folk flinke til å ta sine forholdsregler?

– Ja, alle er jo redd for brann. Så de fleste er ganske flinke til å ha orden, men så er det noen som slurver. Og det er de vi prøver å finne når vi er ute, for å få de til å fornye brannslukkingsmidler og alt annet som skal til, påpeker Abrahamsen.

Stand

Fredag 1. desember vil brannvesenet ha stand på Amfi-senteret sammen med lokalt forsikringssselskap.

– Da skal vi snakke med folk, dele ut batterier og komme med gode tips, sier Syr.

Han er klar på at man bør være ekstra påpasselig når det nærmer seg jul.

– Forlat aldri komfyren når du lager mat. Matlaging er faktisk den hyppigste årsaken til boligbranner. Og ha ikke brennbare ting rundt stearinlys, om du bruker slike.

– Og husk å slukke stearinlys om du forlater rommet, avslutter Eriksen.

RØYKVARSLERDAGEN: 1. desember arrangeres Røykvarslerdagen over hele landet. Varabrannsjef Sigbjørn Syr (til venstre) og feierne Steinar Abrahamsen (i midten) og Ørjan Eriksen maner folk til å sjekke røykvarslerne og slukkemidler, samt å bytte batteri i varslerne. Foto: Stian Blindheim Foto: Stian Blindheim