Disse ordene tilhører Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp). Han er fornøyd med en god del av det som kommer fram i forliket i utenriks- og forsvarskomiteen, men han er også kritisk til mye.

– Man utsetter beslutningen om helikoptrene, 2. bataljon på Skjold og nye stridsvogner, mens det man sier om HV er helt greit. Det var helt rett av Senterpartiet å ikke gå med på dette. Vi trenger et troverdig alternatvi med klare rammer, sier Heimdal.

Veldig bra

At det står at Forsvaret skal lease stridsvogner synes Heimdal er bra, men det burde også stå antall.

– At det står noe om stridsvogner er veldig bra, og vi hadde selv et innspill om å leie inn stridsvogner. Men at det ikke står antall er ikke bra. Det burde stått at leie erstatter dagens vognpark inn til vi får nye oppgraderte vogner på plass, sier Heimdal.

Han mener det er helt feil at det står at man skal vurdere ett til to kompanier i 2. bataljon på Skjold.

– Skal du få en stridsgruppe til å fungere må det være to kompanier. Men at det er en viss oppsetning på Skjold er veldig bra. At det står i avtalen at man skal ha et kostnadsoverslag er merkelig, for det har man jo. Det koster rundt 200 millioner kroner å ha 2. bataljon på Skjold. Det burde også stått noe om materiell til bataljonen, sier Heimdal.

Bardu-ordføreren synes også det er en stor svakhet at komiteen ikke fastslår at 339-skvadronen skal bli værende på Bardufoss.

– Da kan flytteprosessen bare fortsette, for det står ingenting om å stoppe den, sier Heimdal.

Langer ut

Heimdal er også sterkt kritisk til regjeringens støttepartier, Venstres og KrF, sin rolle i denne saken.

– I valgkampen sa de det de trodde velgerne ville høre. De skulle være garantisten for helikopter og Hæren. Når de så giftet seg inn i regjeringen er alt glemt. De sier en ting og mener noe helt annet. Dette kunne ha blitt veldig bra, men når småpartiene klappet ihop og forlot valgløftene gikk det ikke. Vi står igjen med en løsning som ikke sier så mye, sier Heimdal.