De parlamentariske lederne i alle opposisjonspartiene møttes i går for å diskutere mer penger til Forsvaret. I følge NRK ser det mørkt ut for at det blir mer penger til Hæren eller fortsatt drift av helikopter på Bardufoss i 2018. I og med at Venstre og Krf inngikk budsjettenighet med regjeringspartiene, kan hele det alternative flertallet på Stortinget smuldre bort.

– Det er riktig og det beklager jeg. Vi la inn penger til dette i vårt budsjett, de har ikke gjort det. Vi får se, det skal komme et revidert budsjett midtveis i 2018, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre på NRKs spørsmål om at det ser ut til ikke å bli flertall for endringer på grunn av Venstre og Krfs budsjettenighet med regjeringspartiene.

Ap ute?

Går det mot at Venstre og Krf ikke vil være med de andre opposisjonspartiene blir det ingen økning i 2018-budsjettet til hær, flere soldater i Heimevernet eller helikopter på Bardufoss. Det kan bety at AP trekker seg ut av det alternatvie budsjettforliket mellom opposisjonspartiene.

– Det ser ikke slik ut nei, og det øker sjansen for at vi ikke kan være med på dette fordi vi ikke kan ta ansvar hvis det ikke blir ordentlig gjort, sier Støre i følge NRK.

Men Støre er ikke kategorisk fordi møtet mellom de parlamentariske lederne fortsatte utover ettermiddagen mandag.

Må være enige

Venstres Ola Elvestuen deltok også på møtet hos Støre. Han bekrefter at budsjettavtalen med regjeringspartiene krever at alle fire partiene er enige hvis det skal foretas budsjettendringer.

I likhet med de andre parlamentariske lederne mener Elvestuen at dette ikke bare handler om 2018-budsjettet, men at diskusjonene om hær, heimevern og helikopter gjelder langt mer enn kommende års budsjett.

– Her er det et perspektiv som går langt utover 2018, sier Elvestuen til NRK.

SV er det eneste partiet som vil begrense jagerflykjøpene. Mindre penger til jagerfly gir mer penger til andre ting, mener SV-leder Audun Lysbakken.

I dag tirsdag skal utenriks- og forsvarskomiteen legge fram sin innstilling til framtidens landmakt. Saken skal vedtas i Stortinget før jul.