Det sier virksomhetsleder Mette Lorentsen ved Senter for læring og integrering etter at kommunestyret i Lenvik torsdag vedtok å legge ned Kafe Okazo i Kunnskapsparken på Finnsnes allerede fra 1. januar.

Negative tall

Kafe Okazo eies av Lenvik kommune og er en språk- og arbeidspraksiskafé for bosatte flyktninger som deltar i kommunens introduksjonsprogram. Kafeen har vært i drift siden høsten 2013, og i driftsplanen lå det at kafeen skulle være selvfinansierende. Dette var mulig så lenge kommunen mottok kommunale utviklingsmidler, men nå har imidlertid IMDI avslått midlene.

Etter at utviklingsmidlene opphørte har kafeen fått et merforbruk på i underkant av 745.000 kroner i 2016, og også regnskapstallene for 2017 peker i negativ retning. Samtidig er det varslet bosetting av færre flyktninger i årene som kommer, noe som medfører mindre i integreringstilskudd som kommunen har brukt til å subsidiere driften av Kafe Okazo. Lenvik kommune har uavhengig av dette ei økonomisk utfordring på 38 millioner kroner som må finnes dekning for.

Saken kom først opp på sakskartet til kommunestyret i Lenvik i juni, hvor det var innstilt på å si opp leieavtalen til Kafè Okazo. Saken ble da utsatt av de folkevalgte. I kommunestyremøtet torsdag forrige uke ble saken lagt fram på nytt. Med bakgrunn i kommunens anstrengte økonomi innstilte rådmannen på å si opp husleieavtalen med Kunnskapsparken. Men i rådmannens innstilling lå det samtidig at driften skulle opprettholdes helt til husleieavtalen opphørte i 2018.

Benkeforslag

I kommunestyremøtet kom det imidlertid et benkeforslag fra Lenviklista på å avvikle driften allerede fra 1. januar neste år. Forslaget fikk flertall og ble vedtatt.

– Vi har nå fått 38 dagers varsel på oss, både til å avvikle drifta og til å ivareta de ansatte opp i dette, sier virksomhetsleder Lorentsen.

- Det er svært kort varsel i forhold til at arbeidsplassen din skal slutte å eksistere, fortsetter hun.

Hun synes det er trist både av hensyn til de ansatte og til kunder, og hun sier hun tenker også på at huseier blir satt i en vanskelig situasjon med den korte fristen.

– Det har vært gjort veldig mye godt arbeid på den arbeidsplassen. Okazo har vært en stor suksess som praksisplass og som en del av konferansedriften i Kunnskapsparken, sier Lorentsen.

- Stor overraskelse

Hun legger ikke skjul på at nedleggelsen fra nyttår kom som et lite sjokk.

– Vi er veldig overrasket fordi vi vil jo fortsatt ha faste utgifter som lønn og husleie langt ut i 2018 selv om vi legger ned drifta. Forskjellen nå er at vi vil ha 0 kroner i inntekter, sier Lorentsen.

Hun stusser på de økonomiske vurderingene ved å legge det ned så fort.

- For jeg tenker at man kunne ha valgt å drive kafeen videre til leiekontrakten opphørte. Da ville man fortsatt hatt inntekt i den perioden som man likevel er nødt til å ha lønns- og husleieutgifter. Det virker ikke logisk i forhold til det økonomiske at man skal legge ned driften så tidlig, sier Lorentsen.

Det er i dag 2,8 faste stillinger knyttet til kafeen. I tillegg er det ekstrahjelper som står på lønningslista.

– Vi skal selvfølgelig ivareta de ansatte på best mulig måte og i forhold til gjeldende regelverk, og de vil selvsagt fortsatt få sin lønn i forhold til sin oppsigelsestid, sier Lorentsen.

- Vi må spare penger

Jon Kvistad fra Lenviklista, som fremførte benkeforslaget, sier de var nødt til å legge ned drifta fort for å spare penger. Med dette vedtaket sparer man 600.000 kroner.

– Kafeen går med underskudd, og vi har ikke råd til å ha fortsatt drift, sier Kvistad.

Han påpeker at om man skulle ha opprettholdt drifta til husleiekontrakten gikk ut, så ville det vært andre kostnader knyttet til drifta.

– Det er jo mange flere kostnader enn bare lønn og husleie knyttet i drifta som for eksempel innkjøp av mat og råvarer, sier han.

Han påpeker videre at om man skulle ha opprettholdt drifta i 2018 så måtte kommunen ha gått inn med 1,2 millioner kroner i driftsmidler.

– Det har vi ikke råd til, og avvikler den derfor nå for å spare mest mulig penger, sier Kvistad.

Han sier det har lenge ligget i kortene at kafédriften skulle avvikles i kommunal regi.

– Som ansvarlige politikere så finner vi ikke å kunne prioritere kafédrift i kommunal regi. I alle fall ikke så lenge kommunen kanskje tvinges til å innføre dramatiske kutt innenfor lovpålagte oppgaver. Vi har store budsjettutfordringer både innenfor skole, barnehager og helse. Når det gjelder de ansatte så vil de selvfølgelig bli ivaretatt på en skikkelig måte, sier han.

– Dette er trist, men det er faktisk tvingende nødvendig i den økonomiske situasjonen kommunen er kommet i.

Mette Lorentsen, virksomhetsleder ved Senter for Læring og Integrering, synes det er trist at Kafé Okazo legges ned. Foto: Birger Caspersen
Virksomhetsleder Mette Lorentsen sier Okazo har vært en stor suksess som praksiplass og som en del av konferansedriften i Kunnskapsparken. Foto: Susanne Noreng.