Kystverket vil kvitte seg med moloer som ikke lenger er i bruk av fiskere. Bøværmoloen, som er eneste landadkomst for Kråkeslottet, og moloen i Mefjordvær er to av dem. Dermed blir det opp til eventuelle nye eiere å ta seg av det kostbare vedlikeholdet av moloen. Det krever både betydelige summer og spesialutstyr for å ta seg av vedlikeholdet av en slik konstruksjon som en molo er.

Store skader

Georg Blichfeldt, som er daglig leder i Kråkeslottet Senja AS, frykter for framtiden til Kråkeslottet som festival, seminarlokale, familiefeiringer og næringsfyrtårn i Berg kommune.

– Det er prekært nå. Det er slike skader i moloen at man kan ikke si hvilket utfall en ny storm vil få, sier Blichfeldt til Folkebladet.

Han etterlyser Kystverkets ansvar i saken.

– At Kystverket har sagt fra seg ansvaret er en slik ansvarsfraskrivelse som ikke er til å akseptere.

Han etterlyser at Kystverket undersøker hvordan næringsliv og bosetting blir berørt av deres planer.

– Når havnenes verdi som infrastruktur skal vurderes er det for snevert å se bare på̊ fiskeriene. Moloen i Mefjordvær er et svært tydelig eksempel. Det må være statens ansvar å sørge for at ikke storhavet slipper til og raserer enorme verdier på land som er etablert i ly av moloen, sier Blichfeldt.

- Må prioritere moloer til fiske

Seniorrådgiver i Kystverket i Troms og Finnmark, Jan Olsen, sier til NRK at moloen i Bøvær ikke lenger er i bruk av fiskerinæringen og at den derfor er blant de moloene som de er pålagt å avhende. Han sier de ikke har råd til å utbedre moloen som har skader opp mot èn million kroner.

– Vi har ikke penger til å utbedre slike skader og må prioritere store skader på moloer som er i bruk til fiske, sier Olsen til NRK.

Han sier videre til NRK at når det gjelder samfunnsansvaret i Kystverket så er det et spørsmål som ligger over deres forvaltningsnivå.

Ofte er det kommuner som overtar moloene. Ordfører i Berg, Roar Åge Jakobsen, sier til NRK at han er oppgitt over Kystverket og sier at han forventer at det følger med penger til å sette den i stand.

– Jeg savner et samfunnsansvar fra Kystverket, sier han til NRK.

De folkevalgte i Berg vil behandle saka om moloen om kort tid.

Moloen i Bøvær er selve livsnerven til Kråkeslottet