Fredag formiddag gjennomførte skipper Roar Lorentsen, som opprinnelig er fra Tennskjær, sin første hvalsafari med båten Tidelyn. Den 24 meter lange katamaranen er lånt fra Stavanger, for å frakte turister i Tromsø til hvalsafari ved Skjervøy.

Lager ikke støy for hvalene

Som iTromsø tidligere har omtalt, har Lorentsen kritisert kolleger for å lure turister til havområder uten hval. UiT-professor, fotograf og hval-ekspert Audun Rikardsen har tidligere tatt opp samme problem.

I farvannet rundt Skjervøy er det derimot ingen mangel på de store pattedyrene. Og hvalene skal ikke forstyrres, ifølge skipperen.

– Det spesielle med denne båten, er at den ikke har propell, og dermed ikke lager støy som skremmer hvalen, sier Lorentsen fornøyd.

Under to timers reisetid

Hvalsafariene er et samarbeid mellom reiselivsoperatørene Nordens Paris Charter, Sørøya Havfiskecruise AS og Tromsø Friluftsenter AS. De tre bedriftene deler på utgifter og inntekter.

Lorentsen er fornøyd med å ha fått leid et fartøy som bruker såpass kort tid fra Tromsø til Skjervøy, og ordreboka er langt fra tom.

– Interessen for hvalsafari er stor, og i dag er båten nesten full – på vår første tur. Vi bruker under to timer på å gå til Skjervøy, så dette ser bra ut, sier han optimistisk.

Opptil 12 timers busstur

Det er flere reiselivsoperatører som frakter turister fra Ishavsbyen til Skjervøy, men ikke alle reiser til havs.

– Jeg kjenner til busser med turister, som bruker mellom ti og tolv timer tur-retur Skjervøy. Det er lang tid når vi har mellom én og halvannen time med dagslys, der man faktisk kan se hvalene, sier skipperen.

Lorentsen innrømmer allikevel at reisetiden med Tidelyn kan variere litt, som følge av været.

– Ullsfjord og spesielt Lyngen kan være utfordrende, men denne katamaranen er en såkalt «High Speed»-båt som når 30 knops hastighet, så variasjonene vil ikke være veldig store.

24 meter lange Tidelyn er på lån fra Stavanger. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
På dette dekket er det god utsikt for de 125 passasjerene. Foto: Ronald Johansen / iTromsø