Den mest betente delen av forslaget til rådmannen til kommunebudsjett for 2018, var å oppheve fritaket for eiendomsskatt på nye boliger inn til fem år for å få budsjettet til å gå i balanse. I fredagens formannskap utsatte politikerne denne opphevelsen med et år. Vedtaket lyder på at eiendomsskatten for 2018 videreføres på dagens nivå, med fortsatt fritak for nybygde boliger i fem år.

For å få budsjettbalanse ble det vedtatt å bruke av disposisjonsfondet.

Vurderes

Men det kom også et punkt to i vedtaket. Det punktet sier at kommunestyret ber om å få en egen sak om eiendomsskatt, etter at klagebehandlingen på økt skatt som kom tidligere i år er ferdig, der fritaksordningen vurderes.

Det betyr at for årene 2019 til 2021 er fritaket på ingen måte sikret. Det bar også debatten i formannskapet preg av. Der ble det også diskutert å trappe ned på fritakstiden

– Hvis vi i det hele tatt har en ide om å røre fritaket, så må vi ta det over tid. Vi må ha en nedtrapping slik at vi unngår å ta alt i en smekk. En nedtrappingsplan er mer forutsigbart for innbyggerne, sa Bengt Magne Luneng (Sp).

– Det beste for oss er å legge inn fritaket for 2018 og så komme tilbake til det i 2019-2020, sa Rolf Austgard (V) som la fram forslaget som ble vedtatt.

– Vi må i allefall være et år på forskudd med å fjerne vedtaket, mente Steffen Jakobsen (Ap).

Egentlig mener

Rådmann Hogne Eidissen oppsummerte egentlig hele debatten da han sa:

– Jeg registrerer at det dere egentlig sier er at innbyggerne må begynne å påregne eiendomsskatt fra 2019. Det må være bedre å signalisere at vi skal se på fritaket nå, enn å komme i juni neste år og si at dere er så presset at dere er nødt til å fjerne fritaket.

Utsatte brannbil

Formannskapet vedtok også å utsette innkjøpet av en brannbil, eller stigebil, til en kostnad på 5,5 millioner kroner. Rådmannen skal først i dialog om et samarbeid med Forsvarsbygg og nabokommuner før endelig vedtak.