Det er allerede kommet mange reaksjoner på at Venstre og Krf har oppnådd enighet med regjeringspartiene. Mange frykter at det betyr at de to partiene også har inngått et forsvarsforlik som innebærer at Bell-helikoptrene flyttes fra Bardufoss til Rygge, at 2. bataljon på Skjold omgjøres til en mobiliseringsbataljon og at Heimevernet mister tusenvis av soldater.

Klart syn

Men Venstres medlem i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Abid Raja, sier ingenting er forandret når det gjelder partiets syn på hær og helikopter i nord, selv om partiet har inngått forlik med regjeringspartiene. Regjeringssamarbeid og landmaktproposisjonen er to forskjellige ting, mener han.

– Landmaktproposisjonen er ikke avgitt. Den behandles i komiteen fremdeles. Der avgjøres disse spørsmålene. Vi har et klart syn, og vi søker flertall for vårt syn der. Dette avgjøres 5. desember, sier Raja i en tekstmelding til Folkebladet.

Fortsatt hovedbase

Det betyr i så fall at Venstre fortsatt står på sitt standpunkt om at Bardufoss fortsatt skal ha hovedbase for helikopter og at fordelingen av helikopter skal være som i dag. Altså ni på Bardufoss og ni på Rygge. Det betyr også at partiet står på at antall HV-soldater skal opp fra dagens 38.000 til 40.000 på kort sikt og 45.000 på lengre sikt. Når det gjelder 2. bataljon på Skjold sier Raja at Venstre skal prøve å finne løsninger slik at bataljonen kan ha økt personell med kort responstid, og ikke at bataljonen i hovedsak skal baseres på mobiliseringspersonell.

Når det gjelder Hæren ønsker partiet å oppgradere dagens striDsvogner som fort som mulig, og ikke vente til 2025.

– Dette jobber vi for å oppnå, og det er naturlig for oss først å søke flertall med regjeringspartiene og Krf. Men vår dør er åpen for alle og vi søker først og fremt et bredest mulig flertall som ivaretar norsk forsvarsevne med en styrket hær og et styrket heimevern, sa Raja til Folkebladet på mandag.