SISTE: Meteorologisk institutt har oppgradert til ekstremvarsel.

Meteorologisk institutt har onsdag utstedt et varsel om ekstreme værforhold torsdag. Ektremværet har fått navnet Ylva.

Sjekk alltid oppdatert lokalvær her

Onsdag kveld øker vinden på, først i Nordland før den beveger seg oppover mot Troms. Torsdag formiddag øker vinden på til ekstremvær.

Det er et lavtrykk i Norskehavet og et høytrykk over Kola-halvøya som setter opp et kraftig sørøstlig vindfelt over deler av Nord-Norge.

I følge varselet ventes det økning til søraustlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 35-45 m/s i utsatte fjordstrøk og andre leområder.

- Om ettermiddagen torsdag øker det opp til lokalt, periodevis full storm. Men det blir veldig store lokale forskjeller, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill til Folkebladet onsdag morgen.

Det er de sterke vindkastene som bekymrer meteorologene.

- Det blir veldig kraftige vindkast som potensielt kan gi store ødeleggelser, sier Eikill.

- Sikre løse gjenstander

Meteorologen ber folk ta sine forhåndsregler.

- Folk bør sikre løse gjenstander utendørs, sier Eikill.

Stormen og de kraftige vindkastene vil trolig treffe både på innlandet og langs kysten, ifølge meteorologen.

Vinden er ventet å minke fredag morgen.

Stor fare for innstillinger

I ekstremvarselet som ble sendt ut onsdag opplyses det om at det er stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport på grunn av været.

"Broer og fjelloverganger kan bli stengt. Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog", heter det videre i varselet.

Også Troms politidistrikt anmoder onsdag sine innbyggere om å sikre løse gjenstander, sjekke båtfortøyning og på generelt grunnlag forebygge skader så godt som mulig.