Mannen fra Midt-Troms er av Senja tingrett dømt til fem års fengsel for en rekke seksuelle overgrep mot til sammen sju gutter. Overgrepene foregikk i en periode på omlag fem år, og omfatter blant annet seksuell omgang med barn under ti år.

Erkjente

I retten erkjente mannen fullt ut straffeskyld for bare et tiltalepunkt, som gjaldt seksuell omgang med barn under 14 år. Han erkjente bare delvis straffeskyld for noen av de andre tiltalepunktene.

Senja tingrett fant han imidlertid skyldig i alle tiltalepunktene, som også blant annet omfattet anskaffelse og besittelse av barneporno.

I dommen viser retten til at forklaringene fra guttene, som har vært utsatt for overgrep fra mannen, fremstår som svært troverdige.

«Guttene har forklart seg nøkternt og detaljert. Etter bevisføringen er det rettens klare oppfatning at ingen av guttene egentlig ønsker å fortelle om hva de har opplevd fordi de føler voldsom skam», heter det i dommen.

Tvil om forvaring

Retten har vurdert om mannen bør idømmes forvaring. Dette med bakgrunn i spørsmålet om det foreligger en «nærliggende fare» for nye alvorlige seksualforbrytelser fra mannen.

«Etter rettens syn er det momenter som medfører økt risiko for gjentakelse», heter det i dommen.

Det vises blant annet til sakkyndiges rapport, der det blant annet fremgår at mannen beskriver angst for å være seksuelt sammen med jevnaldrende. I rapporten konstateres det med bakgrunn i opplysningene fra de fem årene med overgrep at han tilfredsstiller kriteriene til å diagnostiseres som pedofil.

En psykolog, som vitnet i retten, forklarte imidlertid at overgrepsproblematikk ofte skyldes manglende seksuell identitet hos overgriperen. Psykologen uttalte også at mannen forholdsvis raskt utviklet en homofil identitet etter at han startet opp med konsultasjoner hos han.

Med bakgrunn i at mannen, som i dag er i 20-årene, har vært på frifot i lengre tid uten at man er kjent med at han på nytt har begått straffbare handlinger, samt at han er under behandling hos psykolig, valgte aktor å legge ned påstand om forvaring. Tingretten var imidlertid mer i tvil om dette spørsmålet.

«Etter en samlet vurdering, dog under betydelig grad av tvil, har retten kommet til at tiltalte ikke skal idømmes forvaring. Retten finner imidlertid grunn til å understreke at dersom tiltalte på nytt skulle bli domfelt for seksuelle overgrep mot barn, vil nok en dom på forvaring være meget nærliggende», heter det i dommen.

«Må reageres strengt»

I forbindelse med straffutmålinga viser retten til omfanget av overgrep mannen har gjjort seg skyldig i.

«I vår sak har tiltalte begåtte en rekke seksuelle overgrep mot 7 ulike barn over en tidsperiode på om lag fem år. Antallet av overgrep og den lange tidsperioden overgrepene har foregått, viser at tiltalte har hatt en vedvarende sterk vilje til å gjennomføre seksuell omgang med barn. Både ut i fra allmennpreventive og individualpreventive hensyn må det reageres strengt».

Retten legger også skjerpende vekt på at mannen fysisk holdt fast flere av barna mens de seksuelle overgrepene fant sted. I skjerpende retning er det også lagt vekt på den omfattende seksuelle utnyttelsen av flere unge gutter.

«Retten finner det også skjerpende at de straffbare handlingene er begått etter at domfelte først hadde opparbeidet seg tillit hos barna og deres foreldre, for deretter å foreta en kynisk utnyttelse av den opparbeidede tilliten», heter det i dommen.

I formildende retning er det lagt vekt på at saken har hatt lang liggetid.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale overgrepsofrene til sammen 625.000 kroner i oppreisning.