Avklaringen kom fram i Stortingets spørretime på onsdag. Da forlangte Navarsete svar fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på hvor i landmaktproposisjonen det står at Hæren får tilført 200 nye stillinger. Det viser seg at svaret, som først kom fra den avgåtte forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide og gjentatt av Frank Bakke-Jensen, ikke finnes i proposisjonen, men som bakgrunnsmateriale i selve landmaktutredningen.

Bakgrunnen for at spørsmålet ble stilt ligger i et debattprogram på NRK tidligere i høst, der daværende forsvarsminster Ine Eriksen Søreide kommenterte et utspill fra hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges offiserforbund, Pål B. Nygård, som hevdet at det ikke kom 200 nye stillinger til Hæren, men at eksisterende stillinger kom til å bli rullert på. Eriksen Søreide svarte at økningen sto å lese i proposisjonen, og at Nygård måtte lese den før han uttalte seg.

Svaret fra Bakke-Jensen

Etter at Folkebladet tok kontakt med forsvarsdepartementet fikk vi oversendt dette svaret fra Bakke-Jensen på spørsmålet fra Navarsete:

– Det legges opp til en økning av årsverkene i Hæren, særlig gjennom en styrking av spesialistkorpsene. Vi vil øke antall årsverk i Hæren med over 200. Det foreligger detaljerte beskrivelser av de enkelte avdelinger i det arbeidet som har blitt utført av arbeidsgruppen som utredet landmakten. De økte stillingsrammene er ikke beskrevet i landmaktproposisjonen, men gjenspeiles i de økonomiske rammene.

Svaret opprører Navarsete.

– Statsråden sier at det står i bakenforliggende dokumenter, men vi kan ikke vi forholde oss til interne papirer som vi ikke har tilgang til. Statsråden sier jo at vi bare må stole på at det står der, og det synes jeg er uhørt, sier Navarsete.

Nå forlanger hun at statsråden kommer tilbake til Stortinget med et skikkelig svar.

– Svaret må slås fast i offentlige papirer. Det er det vi storingspolitikerne har å forholde oss til når vi skal behandle landmaktsutredningen, sier Navarsete.