Universitetssykehuset Nord-Norge har tatt i bruk en ny metode for kreftbehandling som de håper vil gjøre flere friske.

Det skriver NRK.

Metoden går ut på å analysere kreftsvulsters genetiske materiale, slik at man bedre kan forutsi hvilken behandling og hvilke medisiner som vil ha mest effekt hos den enkelte pasient. På den måten kan leger nå bedre skreddersy behandlingen til hver enkelt pasient.

– Vi trekker ut DNA. Så analyserer vi det og ser etter forandringer i genet. Så vi gjør på en måte ett dypdykk inn i DNAet til svulsten for å se etter forandringer som kan ha betydning for hvordan pasienten skal behandles, sier molekylærbiolog og forsker Thomas Berg til NRK.

Mer presis

– Vi tror vi kan få flere folk friske. Behandlingen blir mer presis slik at vi også kan unngå unødvendig behandling. Pasienter kan for eksempel få senskader av cellegift. Med en mer treffsikker behandling kan vi kanskje unngå det, sier Berg videre til NRK.

Kreftavdelinga på UNN har siden mars kunnet ta i bruk den mer persontilpassede behandlingen på enkelte pasienter.

– Lungekreft, føflekkreft, brystkreft og tarmkreft er eksempler på kreftsykdommer som vil benytte denne genteknologien til å gi viktig tilleggsinformasjon med tanke på både prognose og type behandling, sier overlege Egil Støre Blix på kreftavdelinga til NRK.

Flere sykehus i landet jobber nå med å få behandlingsmetoden på plass.