Skuggedal forteller at de nå har klart å legge fram et forslag til 2018- budsjett i balanse.

Stramt budsjett med risiko

Tallbudsjettet blir utsendt onsdag og formannskapet skal behandle det i møte 29. november.

– Dette er et stramt budsjett med risiko, vi har veldig lite å gå på. Vi har liten evne til å ta imot uforutsette ting. Jeg tror nok dette er det strammeste budsjettet i min tid i Salangen. For eksempel har vi bosettingstall som går ned, og den risikoen som ligger i drift av asylmottaket. Det er klart at når det blir færre å bosette blir det også mindre økonomi drifta. Det er stramt, men vi mener vi har nok styringsfart til å håndtere det, sier Skuggedal.

– I budsjettet har vi klart å ha fokus på barn og unge, samtidig som vi har klart å skjerme næringsutvikling. Salangen kommune vil med dette forslaget styrke Astafjord barnevernstjeneste med vel 600.000 kroner og barnehagen med 1,2 millioner kroner neste år. Videre har vi en videreføring av satsinga på tidlig innsats på skolen, sier han.

– En ting jeg er veldig godt fornøyd med at vi fortsatt klarer å nedbetale kommunens gjeld. I 2018 reduserer vi gjelda med seks millioner kroner, som vi også har gjort i år. Dette klarer vi til tross for betydelige investeringer som i Karavika boligfelt. Vi har avtale om fastrente på store deler av kommunens gjeld. Det reduserer risiko som ligger i markedet og vi har også fått gunstige vilkår, sier han.

Mer krevende i 2019

Men Skuggedal signaliserer et langt mer krevende år i 2019.

– Vi ser at vi får en annen situasjon i 2019. Vi må da ned minst halvannen prosent. Fortsetter samme utviklingen klarer vi ikke å holde budsjettet, da blir det minus. Men vi har allerede startet omstillingene for å møte utfordringene i 2019. Vi planlegger nå å effektivisere gjennom hele 2018. Det er helt nødvendig. Men på den positive siden står vi rigga til å møte disse utfordringene. Og vi skal møte dem offensivt. Vi skal også være klar med nettskyen «Polarsky». Det gir oss en unik plattform for å digitalisere tjenestene våre. Vi har også flere pågående prosjekt på Elvenes. Vi skal fortsette arbeidet med å effektiviser drifta, sier han.

Eiendomsskatten uendret

– Blir færre stillinger i 2018?

– Nei, det blir kun konsekvensjusteringer av stillinger.

Og til alle som lurer, det blir ingen endringer i eiendomsskatten neste år om Skuggedals forslag blir vedtatt.

– Vi her et stort fokus på planer. Samfunnsplanen er rett rundt døra, vi jobber konkret med flere reguleringsplaner som skal ferdigstilles. Og vi skal etter hvert få på plass sentrumsplan. For å møte dette offensivt har vi ansatt en endringsleder i kommunen, sier han.

Skuggedal sier også at det ut fra signalene så langt ligger an til et mindreforbruk i 2017.