Formannskapet i Lavangen kutter nær seks stillinger neste år i innstillingen til kommunestyret.

Da politikerne i høst fikk forståelse av hvor alvorlig den økonomiske situasjonen var, startet et løp for å finne inndekninger som skyldes en større barnevernssak og kutt i inntektene. Inntektsveksten for neste år blir negative og på vel minus en prosent etter justering for prisstigningen. Barnevernssaken er antatt å belaste budsjettene med om lag 6,5 millioner kroner. Inndekningen de har landet på utgjør netto 3,4 millioner etter at de måtte plusse på to millioner til omsorg.

Flere stillingskutt

– De neste årene vil det også kunne bli ytterligere nedtrekk i stillinger da det ikke er mer å gå på ved øvrige justeringer, sier rådmannen. Stillingene det nå er snakk om å redusere er dels vakante dels kommer de som en følge av at behovene innenfor ulike sektorer reduseres. Lauvmakken barnehage er dimensjonert for 70 unger, mens det fra neste høst ventelig vil kunne bli om lag bare 30 unger. Flere flyktninger med mange barn har reist fra kommunen noe som medfører at behov i skole, barnehage og flyktningetjenesten også reduseres. – Ingen blir så langt sagt opp som en følge av nedskjæringene vi har måttet foreta oss, sier Hanssen. I august neste år når barnehagen starter opp, vil det måtte gjøres en vurdering av hva man har behov for av personell i forhold til naturlig avgang.

Lavangsheimen har i dag et større belegg enn antall stillinger og forventer et enda større behov neste år. – De forventer å øke fra et belegg på vel 18 til 20 mens de har personell for vel 15 klienter og ber om 3,3 millioner for å møte dette behovet, sier rådmannen. Her får de bare tilført om lag to millioner kroner og politikerne sier at Lavangsheimen må dekke gapet med å hente inn vikarer ved behov.

I tråd med naboene

– Husleiesatsene foreslås å økes med vel ti prosent da vi har hatt langt lavere priser enn det som er vanlig i andre kommuner. Også avgifter i kulturskolen er foreslått økt med begrunnelse om at man ligger lavere enn andre steder. Prisen for middagslevering økes med 12 kroner for å komme på tilnærmet selvkost. Søppelavgifta settes opp med 12 prosent etter meldinger om økning fra HRS samt at volumet på grovavfall øker. Ellers øker avgiftene kun med prisstigningen som forventes neste år, forteller Hanssen.

Ostehøvler

– Drifta i Lavangen kommune skal gå som normalt, da vi ikke har kuttet i driftskritiske ting, sier rådmannen. Men siden det ikke er mer å gå på, signaliserer han at inndekningen i langtidsbudsjettet vil kunne komme som en følge av kutt i stillinger. Fra 2019 er det snakk om vel 1, 6 millioner kroner, altså nær tre stillinger. Av kuttlista som kommunestyret får seg forelagt i desember vil det kunne komme kun mindre justeringer da det var stor enighet i formannskapet om nedskjæringene. Foreldrebetalingen i barnehagen øker til max pris kroner 2910 og skoleskyss for barn med skolevei inntil 4 km får nå en egenandel på kr 500. Vei- og gatelysroder til Skjelnesplass og mot Lia samt Holmveien vedlikeholdes ikke og gir 48.000 kroner mer i kassen.

– Håper det er et uår

– Dette er kutt som skal få minst mulig negativ innvirkning for innbyggerne. Vi håper dette er et uår og at vi kommer på skinner i 2019 og får bukt med våre utfordringer, sier ordfører Bernhardt Halvorsen i en kommentar. Politikerne tar med seg innstillingen til kommunestyret til partigruppene slik at kan bli endringer.