Utdanningdirektoratet publiserte mandag de første endelige tallene i delevalueringen i det treårige prosjektet om fraværsgrensa i den videregående skolen. Gudmundsen sier de gode tallene viser at det ikke er tvil om at fraværsgrensen har fungert etter hensikten.

– Dette bekrefter de foreløpige fraværstallene vi fikk i sommer. Nå er det ingen tvil om at fraværet har gått ned og at mange elever har tjent på at det stilles krav til fremmøte når man ikke har en god grunn til å være borte, sier Gudmundsen.

Krav

Stortingsrepresentanten mener at å stille krav til at elevene møter opp på skolen er å bry seg.

– Vi gjør elevene i videregående opplæring en stor bjørnetjeneste hvis vi ikke stiller tydelige krav til oppmøte. For at elevene skal lære må de være til stede i klasserommet. Dagsfraværet har gått ned, timefraværet har gått ned, færre får strykkarakter og færre faller ut av skolen. I Troms har dagsfraværet gått ned med 50 prosent og timefraværet har gått ned fra i snitt 13 til nå 9 timer. De endelige tallene vi har fått nå, bekrefter tallene fra i sommer. Det er ikke lenger noen tvil om at fraværet faktisk har gått ned og derfor håper jeg det nå blir ro rundt fraværsreglene i hele forsøksperioden som varer i tre år, sier Gudmundsen.

Uenig

Eline Svendsen, fra Senja og leder for elevorganisasjonen i Troms, sier det er bra fraværet går ned, men til hvilken kostnad.

– At det går ned, betyr trolig at noen går syk på skolen eller bruker mer penger til legeerklæring. Det vi synes er veldig bekymringsverdig, er at fraværsgrensa praktiseres forskjellig på skolene. Ikke minst varierer det fra lærer til lærer. At man er syk betyr ikke nødvendigvis at man er en strek i statistikken, det som burde registreres er hvor mange som har dokumentert fravær i form av legeerklæring. Noe annet som har blitt sagt i denne debatten er når elevene er mer på skolen lærer de mer. Dette ser vi på karakterene, at det ikke er sant. Karakterene er ikke merkbart bedre, og står egentlig der de sto før fraværgrensa, sier Svendsen.

Skolehelsetjenesten

Hun mener en bør styrke fokuset på skolehelsetjenesten og revurdere fraværsgrensa.

– Vi må heller sette fokus på å hjelpe de elevene som er på vei ut. Vi må styrke skolehelsetjenesten, de som sliter mest er fortsatt de som dropper ut og det må vi ta tak og legge tilrette for god læring. Vi må ikke tvinge elever på skolebenken som av ulike årsaker ikke takler å være der, sier Svendsen

Gudmundsen mener de har sterk fokus på skolehelsetjenesten.

– Vi har de fire årene i regjering, økt budsjettrammene nationalt for å styrke skolehelsetjenesten og helsesøstre i kommunene, med en milliard kroner. Dette er en betydelig satsing på psykisk helse. Vi er ikke opptatt av slå bena av de som har en god grunn for ikke å være på skolen, men det er å få de som har udokumentert fravær til å komme på skolen, det er dette fraværsgrensa handler det om, svarer han Svendsen.

Praksis

Videre sier Gudmundsen at praksisen for å håndheve fraværsgrensa skal være lik på alle skolene.

– Vi har en national veileder for fraværsgrensa og praksisen er at det skal være ganske lik mellom alle skoler, i så måte er jeg ikke spesielt bekymret for store forskjeller. Men skulle det avdekkes, er det et ansvar Troms fylkeskommune må passe på, slik at alle skoler oppfølges likt. Den nationale veilederen er ganske klar, sier Gudmundsen.

Han påpeker at færre elever stryker i fagene og at dette betyr at det går bedre for flere når det kommer til karakterer.

– Man blir ikke bedre hvis man skal være mest mulig borte fra skolen, avslutter han.

Fungerer greit

Rektor på Senja videregående, Stein Erik Svendsen, sier han synes fraværsgrensa fungerer greit ved skolene tilknyttet Senja.

– Hovedoppfatningen er at elevene har større tilstedeværelse på skolen enn tidligere, slik vi og jeg som rektor ser det, så har fraværsgrensa oppfylt sin hensikt, da det viser seg at elevene har større tilstedeværelse. For oss har det vært positivt og viser at på denne måten har elevene større mulighet til å tilegne seg læring. Ved å gjøre det på denne måten synes jeg vi gjenspeiler arbeidslivet og samfunnet bedre. Min oppfatning er derfor at dette fungerer greit, så kan man diskutere om man synes grensen er for streng. Må man til lege for erklæring, må man jo selvfølgelig gjøre det, men totalt sett ser vi at fraværsgrensa fungerer, sier rektoren.

Eline Svendsen, leder for elevorganisasjonen i Troms, sier fraværet går ned, men at det går for mye utover elevene. Foto: Privat
Rektor ved Senja videregående skole, Stein Erik Svendsen, sier fraværsgrensa fungerer greit. Foto: Linda Juanette Lande