Store deler av skolen i Lavangen, som kostet 25 millioner kroner, sto ferdig i fjor. I høst har utemiljøet fått seg et løft for 325.000 kroner med flere nye lekeapparater og ei større grillbu. I tillegg skal elever sjøl føre opp to gapahuker bak skolen som en del av et prosjekt.

– Vi satser på trivsel i skolen, vel vitende om at det skaper et bedre grunnlag for læring, sier rektoren mens elevene tydeligvis koser seg i lekeapparatene i skolegården.

Kult

– Hva synes dere om at det brukes penger på utemiljøet?

– Det er veldig bra, svarer flere av ungene i 6. og 7. klasse som fyller opp det store klatrestativet.

– Det er kult å få nye ting å leke med, da blir det artigere å være ute i friminuttene enn om vi bare må gå rundt omkring, svarer Thea Hansen mens Haldis Henriksen klassen under sier:

– Vi leker mer enn før, for eksempel sisten i klatrestativet.

Elevene i 10. klasse møtes i den nye grillbua som er under oppføring. Når det står ferdig med ildsted, vil elevene kunne ha uteundervisning her.

På spørsmål bekrefter de eldste elvene i skolen at dette er et veldig bra tiltak som de vil bruke.

– Det er bedre for oss i ungdomsskolen å kunne være her da vi ikke er så mye ute og leker i skolegården, svarer Leif-Ove Halonen.

Bedre miljø

– Når det er dårlig vær, er dette et veldig bra tiltak, sier Tina Nilssen, som også er elevrådsleder.

Da rektoren forteller hvor mye penger som brukes på utemiljøet og at grillbua kan brukes av alle etter skoletid, faller det også i god jord hos elevene.

– Det vil kunne skape et bedre miljø og bli et treffsted blant ungdommene i Lavangen når vi kan møtes her i bua med et ildsted, sier elevrådslederen.

– Ungene skal trives også ute. Å skape et godt utemiljø bidrar til mindre konflikter og det gir samtidig god aktivitet, fortsetter rektor.

Dermed kan stillesittingen byttes ut mot at ungene er fysisk aktive og får en bedre motorikk.

– Og vi har tenkt å bruke mer på utemiljøet deres, sier rektoren.

Politikerne har villet satse på elevene i Lavangen når de også tilsatte en sosiallærer i halv stilling.

– Vi jobber også for at ungene skal ha det trygt og godt på skolen, noe som er en forutsetning for all læring, bekrefter sosiallærer Veronika Sagerup Hellefossmo.

GODT MILJØ: Den nye grillbua vil bedre miljøet også for de større ungene i ungdomskolen, fastslår elevene i 10 . klassen. Foran Rektor Dagfinn Antonsen og sosiallærer Veronika Sagerup Hellefossmo Foto: Ulf Antonsen
TRIVES: Thea Hansen og Haldis Henriksen i 7. og 6. klassen trives godt med et fornyet uteområde. Foto: Ulf Antonsen