– Det er nok nødvendig med en ladestasjon mellom Bjerkvik og Setermoen, sier Arne Lundberg, som er fornøyd med at den kom opp i høst.

Et krav var også at det skulle være tilgang på toalettfasiliteter ved et ladepunkt.

Lade med vaffel

– Her er det jo mulighet for å få seg en vaffel også mens bilen lader og det er jo kjekt, sier daglig leder Ole Henrik Hannisdahl i Grønn kontakt, som har ført opp og drifter stasjonen etter en avtale med Enova.

Prislappen kom på vel én million kroner inkludert en ny trafo i området. Det meste er finansiert med støtte fra Enova. Den lille boksen er en såkalt flexi-lader der folk selv må ha med seg ladder. Her betales det kun for hva bilen trekker av strøm. Ved siden av står det to store hurtigladere hvor det betales pr tid man er tilkoblet.

– Nå skal det være minst en stasjon hver femte mil langs E6 fra svenskegrensa til Tromsø, og liten grunn til rekkeviddeangst, sier Hannisdahl.

Behov

Lapphaugen Turiststasjon ligger mellom to bommer på E6 over Gratangsfjellet. Det aktualiserer i enda større grad behovet for lademuligheter, særlig vinterstid like før bilistene skal over fjellet og Øse som tidvis kan ha kolonnekjøring.

Dermed skulle ladepunktet på Lapphaugen bidra til å trygge elbilistene i området.

– I sommer hadde vi faktisk innom noen turister med elbiler, men det var kun nordmenn. Vi er jo kommet langt på dette området grunnet reduserte avgifter. De fleste som ferdes her nå, er pendlere og firmabiler, forteller Lundberg som legger til at han er overrasket over responsen.

På topp

– Det er helt topp med en ladestasjon her. Det ble for langt mellom Bjerkvik og Setermoen med seks mil, lange bakker og tidvis tøft å kjøre her om vinteren, forteller Svein Sæther, som for øvrig er svigerfar til Lundberg.

Selv skaffet han en elbil på grunn av at han mener det er svært god økonomi å ha den.

– På en tur til Tromsø bruker vi omlag 70 kroner tur-retur, noe som er billig. Men vi har denne som bil nummer to. I tillegg har vi en vanlig bil med fossilt brennstoff der rekkevidde ikke er noen problem.

TOPP: En ladestasjon for elbiler kom i høst opp på Lapphaugen Turiststasjon. – Nødvendig med et ladepunkt mellom Bjerkvik og Setermoen, sier Arne Lundberg (t.v.) og Svein Sæther. Foto: Ulf Antonsen