Med sterke protester fra Høyre og Frp fikk Ap flertall i Stortinget for et forslag om å behandle sakene til flere enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan på nytt.

Håper de kommer tilbake

De skal ikke returneres før de har fått ny saksbehandling der nye kriterier blir lagt til grunn.

Ved Gibostad statlige mottak for enslige mindreårige har mange ungdommer forsvunnet av redsel for å bli sendt tilbake når de fyller 18 år.

– Tror du ungdommer som rømte kommer tilbake på grunn av dette vedtaket?

– Vi håper at dette fører til at noen kommer tilbake. Men så langt er vi litt usikker på hva dette vedtaket innebærer. Så vi er litt avventende akkurat nå, sier mottaksleder Heidi Hilmarsdotter Hansen ved Gibostad statlige mottak for enslige mindreårige.

– Vi vet jo ikke om de blir stoppa i Oslo og plassert på Trandum eller om de kommer tilbake, fortsetter hun.

Foreløpig avventende

Hilmarsdotter Hansen forteller at de fleste av de 21 ungdommene som har forsvunnet i år fra mottaket befinner seg utenfor Norge. Og mottaket har fortsatt kontakt med noen av dem.

– Vil dere jobbe aktivt for å få dem tilbake?

– Ja, det vil vi om vi får garantier for at de ikke blir plassert på Trandum. Vi må først sjekke opp hva det nye vedtaket betyr. Derfor må vi avvente litt, sier hun.

– Hva tenker du om vedtaket som ble fattet i Stortinget?

– Jeg mener det var et veldig viktig skritt i riktig retning. Jeg har ikke truffet guttene selv etter vedtaket ble fattet, men jeg regner med at de nå kan puste godt ut nede i magen og senke skuldrene litt. Dette kan være et pusterom for dem. Og det trenger de virkelig, sier hun.

I dag bor det 20 ungdommer på mottaket, mange av dem er 17–18 år.

Sårbarhetskriterier

Deler av Afghanistan er utrygt, derfor sendes mange av de unge til internflukt i sitt eget land, til Kabul. Ap vil innføre såkalte «sårbarhetskriterier» der det skal legges større vekt på om de har omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser i internfluktområdet når det skal bestemmes om de skal få opphold.