I sitt alternative statsbudsjett for 2018 vil Ap sikre fortsatt helikopterdrift på Bardufoss, og partiet vil gi 100 millioner kroner til å sikre fortsatt drift av en delt løsning mellom Bardufoss og Rygge.

– I forhandlingene om landmaktproposisjonen er det uaktuelt for oss å gå med på et opplegg som ikke inkluderer egne hærhelikoptre på Bardufoss, sier Aps leder Jonas Gahr Støre til NTB.

– Avgjørende

Ap vil gi totalt 175 millioner kroner til Hæren og 75 millioner kroner til Heimevernet i sitt forslag til budsjett. 100 millioner går til helikopterdriften på Bardufoss.

– Avgjørende for forsvarskapasiteten i Nord-Norge, sier Støre.

– Vårt forsvarsbudsjett vil ligge 175 millioner over H-/Frp-regjeringens forslag. Totalt styrker vi Hæren og Heimevernet med 250 millioner kroner (175 millioner til Hæren og 75 millioner til Heimevernet. Inndekningen er 175 millioner i friske midler og 75 millioner omdisponert far Forsvarsbygg), skriver Vad Petterson videre i eposten.

Folkebladet-TV: Se fra mandagens høring på Stortinget

Videreføre delt løsning

Siden Ap inngikk forlik om langtidsplanen for Forsvaret for over et år siden har det skapt massiv forvirring om hva partiet egentlig vil og mener. Nå kommer altså svaret.

– Med vårt opplegg vil Bardufoss forbli det sentrale helikoptermiljøet i Forsvaret med blant annet egne hærhelikoptre, kystvakthelikoptrene og tunge vedlikeholdsoppgaver. Arbeiderpartiet vil satse på helikoptermiljøet på Bardufoss, ikke bygge det ned, slik Høyre- og Frp-regjeringen har lagt opp til, skriver Vad Petterson.

– Et knallbra forslag. Hvis det betyr at Bardufoss videreføres som egen flystasjon, samt alliert trening, og et ledelsesnivå på oberstnivå, da begynner det å bli bra. Dette er et steg i riktig retning. Jeg foreslår i tillegg at 720-skvadronen opprettes på Rygge igjen, og at det opprettes to spesialiserte helikopterbaser til spesialstyrkene på Rygge og dedikert helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss, sier Målselv-ordfører Nils Foshaug.

Tør ikke håpe

Foshaug vil langtfra starte noen feiring av noe som helst. Han vil først ha et positivt vedtak i Stortinget.

Foshaug synes også at Ap holder ord i forhold til hva som er sagt om fortsatt helikoptervirksomhet på Bardufoss.

– Det er godt at Ap holder ord. Men det er jo også i tråd med vedtaket på landsmøtet gjorde om dedikert helikopterstøtte til Hæren, sier Foshaug.