Kvinna, som sitter i en lederstilling i en kommune i Midt-Troms, erkjente ingen straffskyld da saken braket løs i Senja tingrett tirsdag.

Påtalemyndigheten på sin side mener at kommunetoppen har gjort seg skyldig i dokumentforfalskning, for å ha avgitt falsk forklaring i retten og for som offentlig tjenestemann å ha lagt skjul på sannheten i en protokoll.

Stridens kjerne er et dokument som ble utarbeidet i forbindelse med en ansettelsessak i 2014, et dokument som det i forbindelse med en arbeidsrettssak året etter ble avdekket at det eksisterte to versjoner av. De to dokumentene er likelydende foruten en viktig detalj, nemlig at det i det ene fremstår at det var to kvalifiserte søkere til en lærerstilling, mens det i det andre fremkommer at det kun var én kvalifisert søker.

– Påtalemyndigheten mener at brevet med to kvalifiserte søkere er det riktige, og videre at tiltalte i ettertid forfalsket det ved å endre til bare én kvalifisert søker, påpekte aktor Hanne Simonsen til retten i sin innledningsprosedyre.

Fra påtalemyndigheten mener man også at kvinna forklarte seg falskt da hun i forbindelse med arbeidsrettssaken svarte nei på spørsmål om hun hadde endret på dokumentet.

– En spesiell sak

Forsvarer Olav Eriksen startet sin innledningsforedrag med å konstatere at saken i seg selv er litt spesiell.

– Etter vår mening er denne saken basert på en konspirasjonsteori som påtalemyndigheten har adoptert nokså ukritisk, sa Eriksen.

Forsvareren mener den ene søkeren til lærerstillingen, som i 2015 var i en arbeidsrettssak mot kommunen, er den som har lansert konspirasjonsteorien.

Sendte kladden

Til retten hevdet kvinna at situasjonen som oppstod — med de to versjonene av ansettelsesdokumentet — må ha vært et resultat av en tabbe hun gjorde i juni i 2014.

– Siden jeg har lese- og skrivevansker printer jeg alltid ut dokumenter jeg skriver. Dette for å sikre at jeg unngår ordfeil, forklarte kvinna.

Ifølge henne oppdaget hun en feil på dokumentet, og da altså at det stod skrevet at det var to og ikke én kvalifisert søker til stillinga. Hun korrigerte feilen i kommunens saksbehandlingssystem, men hevder at hun må ha sendt den feile og ukorrigerte versjonen til setterådmannen som skulle behandle saken videre.

– Det er min feil. Kanskje ble jeg forstyrret av telefonen slik at jeg mistet fokus — jeg vet ikke, sa kvinna, som forklarte at hun i denne perioden håndterte en rekke ansettelsessaker og generelt hadde ei svært stor arbeidsbelastning.

Redigering i systemet

Påtalemyndigheten mener imidlertid at endringa fra to til én kvalifisert søker ble gjort da kvinna gikk inn i saksbehandlingssystemet for å redigere på en tidligere versjon av dokumentet. I forbindelse med politiets etterforskning fremkom det nemlig at kommunetoppen hadde satt dokumentet i redigeringsmodus i september 2014 — tre måneder etter at dokumentet opprinnelig ble utformet.

Kvinna hadde imidlertid ei forklaring også på dette punktet.

– I forbindelse med ansettelsessaken ble jeg bedt om å gi en redegjørelse til den ene søkerens advokat. I den anledning måtte jeg inn i systemet for å ta en utskrift til å legge ved redegjørelsen. For å kunne få denne utskriften uten ledetekster var jeg nødt til å gjøre det i redigeringsmodus, forklarte kvinnen.

Hun forklarte også at hun rett og slett ikke ble klar over at det eksisterte to versjoner av dokumentet før hun ble obs på det i forbindelse med arbeidsrettssaken i 2015.

Lang utspørring

Aktor Hanne Simonsen tok seg god tid i forbindelse med sin utspørring av den tiltalte kvinna. Hun stilte blant annet spørsmål rundt kommunetoppens kontakt med setterådmannen, og hvorfor det ikke tidligere ble avdekket at de to satt med ulik oppfatning av hvor mange kvalifiserte søkere det var til stillinga.

– Det var aldri noe vi diskuterte, svarte kommunetoppen.

Aktor lurte også på hvorfor det ble sendt et ansettelsesnotat til setterådmannen med bare en kvalifisert søker og der det ikke var presisert hvordan de øvrige fire reservene skulle rangeres eller håndteres.

– I ettertid, i forbindelse med at vi gransket oss selv, har jeg erkjent at saksframlegget var dårlig, sa kvinna.

En rekke vitner skal forklare seg i forbindelse med rettssaken mot kommunetoppen, blant andre setterådmannen, den tidligere rådmannen i kommunen som kvinna er ansatt i og vedkommende som vant frem mot kommunen i arbeidsrettssaken i 2015.

To dager er satt av til behandlinga av saken.