Nå vil både Norges Fiskarlag og Fiskebåt påklage avgjørelsen.

– Vi mener saken utfordrer prinsippene i deltagerloven, sier leder Kjell Ingebrigtsen i Norges Fiskarlag, ifølge lagets nettside.

- Ugyldig

Ingebrigtsen sier Norges Fiskarlag mener vedtaket fra departementet er ugyldig.

I så måte viser laget til at bestemmelsen om dispensasjon er begrenset til havfiskefartøy, noe det ikke er snakk om for fartøyet «Morgenstjerne» i denne saken.

- Undrende

Også Fiskebåt mener at fiskeriminister Per Sandberg bryter med deltakerloven når han gir Myre-bedriften Gunnar Klo AS lov til å ha aksjemajoriteten i et kystfiskefartøy.

Fiskebåt stiller seg undrende til begrunnelsen for vedtaket, nemlig at det er lagt vekt på at leveransene fra dette konkrete fartøyet er «svært viktig» for virksomheten. Videre at det er sterk konkurranse fra fiskereide industribedrifter, og at eierskap i fartøy vil føre til at anlegget vil motta mer råstoff utenom hovedsesongen.

- Fiskebåt stiller seg undrende til at en 15 meter lang båt vil ha avgjørende innvirkning på råstofftilgangen, heter det i brevet som organisasjonen har sendt departementet.

Fiskebåt viser til at adgangen til å gi dispensasjon fra deltakerloven ikke uten videre kan overføres til kystfiskefartøy.

Får støtte av Sjømat Norge

I Sjømat Norge bifaller man beslutningen til Sandberg.

- Å gi dispensasjon er avgjørende for å kunne konkurrere på like vilkår, sier Geir Ove Ystmark, administrende direktør i Sjømat Norge. Han mener Per Sandberg dispensasjon i deltakerloven er en klok beslutning, heter det på kjøperorganisasjonens hjemmesider.

-Stadig flere fiskere investerer i fiskeindustrianlegg og driver selv eksport av fisk. Det har de alle rett til å gjøre. Stadig flere fiskere er også redere som driver selskapene sine fra rederikontor på land. Det har de siste årene også foregått en betydelig strukturering som gjør at stadig flere kvoter samles på færre fartøy. Det er da helt avgjørende at lovverket praktiseres slik at ikke tradisjonelle fiskeindustribedrifter knekker sammen fordi de ikke får de samme mulighetene til å sikre seg råvarer, sier Geir Ove Ystmark.