305 villaks med en total vekt på 1056 kilo ble fanget og satt ut igjen i vassdraget som har vært fredet for laksefiske i 22 år.

Det viser fangsttallene på nettsiden fangstrapp.no. I tillegg er det registrert at det er fisket opp 55 laks, omkring 20 av dem lot seg ikke berge. Resten er fanga oppdrettslaks.

– Nærmer seg gamle dager

Signalene har kommet fra fiskerne lenge at det blir mer og mer laks i vassdraget. Også høstens dykktellinger viste at det var store mengder villaks i elva. Derfor har diskusjonen om å åpne for fiske på laksen blusset opp for alvor.

– Det er kjempeartig å se at det går rett vei. Dette begynner å nærme seg slik det var i gamle dager, og åpner for nye muligheter i vassdraget, sier kortselger og grunneier Tor-Arne Chruickshank til Folkebladet.

Fylkesmannen avgjør

– Men jeg mener en bør være litt forsiktig fram til vi får laksetrappene og tellesystemet til å fungere ordentlig. Og uansett er det Miljøvernavdelingen hos fylkesmannen som avgjør om det blir åpnet for fiske på laksen. Reglene blir satt for fem år av gangen. Jeg tror det har gått tre år siden de ble satt sist. Jeg er litt usikker på om reglene kan endres før denne perioden går ut. Men vi må diskutere i styret hva vi skal gjøre, sier han.

Over to tonn sjøørret fanget

– Om det blir fiske på laksen blir det vel dyrere fiskekort også?

– Vi må nok regne med at det blir litt dyrere. Vi har hatt en kortpris på 150 kroner ei god stund nå. Det er ikke dyrt sammenlignet med andre. Men jeg tror uansett at vi ikke kommer til å ha kjempedyre fiskekort i vassdraget, sier han.

Vassdraget leverer som vanlig bra på sjøørretfiske. I løpet av sesongen ble det landet 1607 individer som til sammen ble 2040 kilo sjøørret. 771 sjørøyer ble fisket opp. De veide til sammen 628 kilo.

– Jeg tror ikke det har noen stor betydning for sjøørreten om det blir mer laks i vassdraget. Om vi får trappene til å fungere slik at mer av fisken går opp Salangsdalen blir det veldig store områder for fisken, sier Chruickshank.

Over ett tonn villaks er satt ut i Salangselva sist sommer. Tor-Arne Chruickshank sier det nærmer seg gamle dager. Foto: Ulf Antonsen