Slik startet Peter Arbo, professor ved Norges Fiskerihøgskole, sitt innlegg torsdag i forbindelse med Profilgruppas jubileumskonferanse. Arbo, som var hentet inn for å sette et forskerblikk på Profilgruppa gjennom 25 år, gikk opp på podiet etter at en klassisk låt var spilt for publikum. En låt som Arbo kunne fortelle faktisk var en hyllest til geriljakrigeren Che Guevara.

– Jeg skal gi et forskerblikk på Profilgruppa gjennom 25 år. Jeg har sett på materiale jeg har fått tilsendt, lest aviser og snakket med en del folk. Dette er ikke et omfattende forskningsprosjekt, men jeg vil prøve å gi et bilde av det Profilgruppa har vært og har utrettet, sa Arbo.

Hva om hvis ikke

Gjennom sitt innlegg gikk Arbo nøye inn i historien til Profilgruppa og utviklinga denne sammenslutninga har gjennomgått.

– Profilgruppa har alltid prøvd å løfte blikket. Jeg tror det er dette som har gjort det mulig å holde engasjementet over 25 år, sa Arbo.

Det essensielle spørsmålet i det hele er om Profilgruppa opp gjennom alle disse årene har utgjort en forskjell. Arbo understreket at dette er et vanskelig spørsmål å gi et svar på.

– Hvis vi ser på befolkningsstatistikken så har Tromsø siden 1992 vokst med 42 prosent, mens Harstad har vokst med sju prosent. Midt-Troms har imidlertid gått tilbake knappe tre prosent, og utenom Lenvik, Sørreisa og Bardu har alle kommunene hatt en betydelig befolkningsnedgang, påpekte Arbo.

Han viste også til Menon-rapporten fra 2015, om eksport fra norske regioner, der Midt-Troms kom langt ned på lista. På NHOs kommune-NM, som rangerer kommunene blant annet etter attraktivitet og vekstkraft, kom Målselv høyest av alle kommunene i Midt-Troms i fjor – på en 136. plass.

– Problemet her er den kontrafaktiske situasjonen, altså hva ville skjedd hvis ikke? Det er et spørsmål vi alltid kan stille oss, for hver gang vi sier at en faktor har hatt betydning så foretar vi implisitt en sammenligning med en situasjon der denne faktoren ikke er til stede.

Mindre synlig uten

For å kunne gitt et klarere svar på Profilgruppas betydning, måtet Arbo lagt ned betydelig mer tid og ressurser for å etterspore resultatene av gruppas virksomhet. Professoren kunne likevel fortelle om sitt klare inntrykk av ståa.

– Etter min vurdering hadde Midt-Troms vært mindre synlig, og den kollektive handlingsevnene klart svakere uten Profilgruppa, fastlo Arbo.

Hva så med de neste 25 år? Til dette spørsmålet tror ikke Arbo at behovet for en pådriver som Profilgruppa blir noe mindre. Dog påpekte han behovet for å finne sin plass og riktig balansegang fremover.

– Profilgruppa må først tilpasse seg de endringer som er i hele organisasjonsøkologien, og avklare hvor tyngdepunktet i egen aktivitet skal ligge. For det andre må det selvsagt også oppleves attraktivt å være med og engasjere seg i Profilgruppa, mente Arbo.