Klatreentusiast og innehaver av Senja Lodge & Mountainguides, Bent Vidar Eilertsen og kona Kerstin Holmberg hadde ideen. Hvorfor ikke bygge en klatrevegg til barna på Karlstad oppvekstsenter? Det tok ikke langt tid får ideen var omsatt i praktisk utførelse.

God drahjelp

Ved hjelp av en rekke bedrifter, lag og foreninger i nærområdet og dugnadsvillige og snekkerkyndige foreldre står veggen på 40 kvadratmeter ferdig til bruk. Leder i foreldrearbeidsutvalget (FAU), Mariann H. Moen, er svært tilfreds med resultatet.

– Vi er veldig stolte. Det er også et fint signal til ungene om at de voksne stiller opp og gjør ting for dem. Det har heller ikke vært noe problem med å få noen voksne til å jobbe med veggen. Ungene synes det er kjempestas, sier hun fornøyd.

150.000 pluss arbeidsinnsats

Den 40 kvadratmeter store klatreveggen har kostet rundt 150.000 kroner i rene penger. Penger som i sin helhet er hentet inn fra lokalt næringsliv, lag og foreninger som Holmen Betong, Nedre Målselv elveeierlag, Karlstad, Holmen og Kjerresnes grendelag, Storegga Entreprenør, Målselv IL, A. Kværndal trafikkskole og stor dugnadsinnsats.

– Dette hadde ikke vært mulig uten hjelp fra dem, sier Moen, som verdsetter dugnadsinnsatsen til rundt 100.000 kroner og tillegg.

– Det har vært intensiv jobbing og det er utallige timer som er lagt ned i arbeidet. Det er mange som har lagt ned veldig mange timer i dette, sier Moen og trekker spesielt fram dugnadsgjengen Bent Vidar Eilertsen, Espen Rydeng, Erling Mortensen og Ole Hallstein Østgaard.

-Tenkte det var en god ide

Bent Vidar Eilertsen er klatreentusiast både sommer som vinter. I tillegg kjører han mye kurs og driver på toppen av det den naturbaserte opplevelsesbedriften Senja Lodge & Mountainguides.

– Det er mye driv i bygda for tiden og mange gode ideer. Jeg har jo følelse for bygda etter å ha bodd her nesten hele livet. Da tenkte jeg at en klatrevegg måtte være en god ide. Jeg har vært og sett på mange vegger, og man kan få mye fint ut av lite. Det beste er jo at gymsalen kan brukes til hva som helst uten at veggen ødelegger for plassen, sier han.

Kurse lærerne

For at ungene skal kunne ta veggen i fullt bruk må Eilertsen kurse lærerne, FAU og de barnehageansatte.

– Det må gjøres slik at de kan organisere aktiviteten. Det er også viktig for meg at alle kan bruke veggen. Derfor er den litt utfordrende slik at også de voksne kan prøve seg, sier Eilertsen.

Han tegnet veggen sammen med snekkerne og den er hundre prosent hjemmelaget.

– Men det ser ikke slik ut. Det er gjort en god jobb og veggen ble veldig bra. Det finnes jo ingen mal så her har vi klatrekyndige og snekkerne lært av hverandre, sier Eilertsen.

Tente på ideen

Marianne Moen forteller at hele FAU tente spontant på ideen fra Eilertsen og kona.

– Det var enstemmig da ideen bla tatt opp i et FAU-møte i oktober-november i fjor. Det er kun private pengebidrag som har sørget for at vi fikk det til. FAU har også gått inn med en god del penger i dette. Vi har fått bare positive tilbakemeldinger fra alle vi har henvendt oss til. Så er veggen bygget på dugnad av foreldrene med Espen Rydeng som fagansvarlig. I oktober har det vært intensiv jobbing for å få klatreveggen ferdig, sier Moen.

Rektor ved Karlstad skole, Kenneth Angell berømmer også alle som har bidratt til å realisere klatreveggen.

Denniz (8) og Astrid Helene (8) fryder seg i klatreveggen. Nå er veggen straks klar for alle elevene ved Karlstad skole. Foto: Jan-Erik Bergstad