Hamn Eiendom AS er konkurs. Det var Hamn Eiendom som sto for gjenoppbyggingen av Hamn i Senja etter storbrannen for ti år siden, og helt siden da har de vært i konflikt med Skatteetaten. Konflikten dreier seg om retten til fradrag for inngående merverdiavgift (moms) på oppbyggingen av hotellrommene ved reiselivsanlegget. Deler av hotellrommene ble finansiert med såkalt salg/tilbakeleie; hvor folk kan kjøpe et hotell-rom for så leie det tilbake til driften i en tilbakeleieavtale.

I Folkebladet tirsdag sier eier og styreleder Ole Henning Fredriksen at denne egenbruken har utgjort i gjennomsnitt 1 prosent av året, og at hotellrommene i all hovedsak benyttes i den ordinære og avgiftspliktige virksomheten. De var derfor overbevist om at de hadde fradragsrett for inngående moms på oppbygginga. De hadde sågar også hjelp av en moms-advokat for å forsikre seg om at de gjorde alt riktig under oppbyggingen.

- Som følge av at salg/tilbakeleie ble valgt som finansieringsform har imidlertid Skatteetaten nektet slik fradragsrett, og etter nærmere ti års kamp mot skatteetaten kaster nå selskapet kortene, og begjærer oppbud i selskapet, sa Fredriksen, som også blant annet uttrykte bitterhet.

- Det føles bittert i og med at man har fulgt loven til punkt og prikke og også har hatt advokat for å sørge for at man gjorde alt rett, sa Fredriksen.

Saken prøvd for retten

Skattetaten sier til Folkebladet at de har fulgt regelverket.

- Hvorfor fikk ikke Hamn Eiendom AS fradrag for inngående merverdiavgift på oppbyggingen av hotellrommene?

- Regelverket er slik at den som oppfører et leilighetsbygg som skal brukes i avgiftspliktig hotellvirksomhet kan fradragsføre inngående merverdiavgift. Blir det oppførte leilighetsbygget solgt, har man ikke lengre rett til et slikt fradrag, sier kommunikasjonsrådgiver Sara Katrine Olsen i Skatt Nord.

- Hvordan har dere opplevd «tvisten» med Hamn Eiendom AS?

- Skatteetaten registrerer at Lagmannsrettens syn på spørsmålene i saken sammenfaller med skattekontorets vurderinger. Vi viser også til Høyesteretts ankeutvalg som enstemmig besluttet å ikke fremme saken for Høyesterett, svarer Olsen.

Unntatt avgiftsplikt

Olsen sier merverdiavgiftsregelverket ble innført i 1970 og reglene om justering ble innført i 2008.

- Salg av fast eiendom er unntatt avgiftsplikt. Om et leilighetsbygg er solgt eller ikke må vurderes konkret med utgangspunkt i de avtaler som er inngått mellom kjøper og selger. Dersom man kommer til at leilighetsbygget faktisk er solgt, og det har skjedd før det er gått 10 år fra bygget er fullført, så skal det foretas en justering. Justering vil si at den inngående merverdiavgiften som allerede er fradragsført må tilbakeføres, sier hun.