Som tidligere er Jostein Sagerup og leder av Historielaget i Salangen, Eliseus Rønhaug sentrale i arbeid med boka. Og begge har vært med helt siden starten.

Hovedtyngde på krigen

– Vi har som vanlig prøvd å legge til rette for et innhold som både speiler dagens samfunn og tekster fra eldre tider. Vi mener denne årboka står ikke tilbake for noen av de andre bøkene, innleder Sagerup som er redaktør for boka.

– Hovedtyngden i år går nok på fortellinger og erindringer fra andre verdenskrig, fortsetter Sagerup.

– Dette er et tema som aldri slutter å interessere?

– Det ser slik ut. Selv om det er over 70 år siden krigen slutta er det mange historier som kan trekkes fram. Det har blitt en oppsving i interessen, ikke minst i forhold til Narvik-avsnittet som det har vært mye snakk om de siste årene, sier han.

– I 1944 var det en alvorlig trussel som hang over hodet på oss her. Hadde ikke krigen slutta så tidlig som den gjorde i 1945 hadde det gått med oss som i Finnmark. Tyskernes plan var å brenne landsdelen helt ned til Ofoten, sier Rønhaug.

Dramatisk krigshistorie

Sagerup har selv laget saker fra en fortellerkveld på Salangen bygdetun i fjor høst der flere fortalte blant annet om hvordan det var å være barn under krigen.

– Hovedfortellingen er ei dramatisk og omfattende historie om Egil Heggelund da han flyktet til Sverige og ble krigsseiler på konvoiene mellom England og USA. Vi var jo så heldig at vi kunne intervjue både Jens Solnes og Egil Heggelund før deres bortgang, sier Sagerup.

– Og Tormod Nygård skriver om hvordan de greide seg på Masterbakken under krigen. Mange måtte jo evakuere og bodde i lengre perioder i huler opp i fjellet for å skjule seg for tyskerne, sier han.

Østerdøler til Salangen

Sagerup trekker også fram en fortelling av Ole Mads Prestbakmo om krigshesten som så vidt overlevde krigen og kom hjem.

– I boka er det ganske mye om krigen, så vi tar nok en pause om dette temaet i et par år nå, sier han.

– Vi har også et interessant kapittel om innflyttere og utflyttere. Anita Åmo forteller om Østerdøler som kom ikke bare flyttet til Bardu og Målselv, men som endte opp i Salangen.

Både Sagerup og Rønhaug trekker fram historien om husmannsgutten, Andor Marinius Andersen Storvik fra Grøtland som endte opp som teolog i USA. Bak fortellingen står Lois Friis og Anita Åmo.

Rønhaug trekker fram det første kapitelet i boka, om barndomsminner fra Salangen i 30 og 40 -årene skrevet av Ellen Gorseth og Hans -Richard Steinholt.

I bok kan du også få med deg flere markeringer, blant annet Inlandet Automobilverksted som fylte 90 år. Det trekkes fram landskjente Salangsværinger og Svein Prestbakk har skrevet om treskjærer Konrad Heggelund og den uredde hopperen Olav Reidar Uthaug for å nevne noe. Sagerup forteller at mange utflytta Salangsværinger abonnerer på boka. Årets lengste reise for ei bok er til USA. Boka vil bli solgt på dørene i store deler av Salangen. Ellers blir boka lagt ut på salg hos Narvesen, bensinstasjonen XY i Salangen samt Coop i Bardu.