Hanssen Jelsnes har fått servert et forslag til en avtale fra Troms Kraft Nett AS i forbindelse med bygging, drift og vedlikehold av elektrisk anlegg på hennes eiendom. I avtalen kommer det fram at Troms Kraft vil betale 7.500 kroner som en engangssum for å bruke eiendommen evigvarende.

Kan ikke akseptere avtalen

Hun mener Troms Kraft får utvidede rettigheter på hennes eiendom samtidig som hun får plikter hun ikke kan godta. Her er noen av forholdene som er vanskelig å akseptere for Hanssen Jelsnes:

  • Troms Kraft vil ha evigvarende rett på hennes eiendom.

  • Troms Kraft skal ha uhindret adgang til «elektrisk anlegg».

  • Troms Kraft frasier seg plikt/ansvar for ordinært vedlikehold av tilførselsveier.

  • Troms Kraft skal ha bredt byggeforbudsbelte i ledningstraseen uten at antall meter er angitt.

  • Troms Kraft skal ha rett til et ryddebelte på 15 meter etter linjen.

Ikke svart på fire måneder

Hun og bestefar Asle Hanssen reagerer også på at nettleier påberoper seg rett til fri disposisjon av eiendommen, uten samtykke fra grunneier når det gjelder å overdra retten til fremleie.

– Det er en svært urimelig rettighet sett ut fra at jeg som grunneier ikke kan påvirke en slik setting. Ut fra min mening har dere som netteier utvidet rettighet til å overta en god del av min eiendom, både med tanke på areal og bruk uten at jeg kan gripe inn i forholdet, skriver hun i et brev til Troms Kraft.

Hun ønsker en ny befaring og gjennomgang før en ny og omforent avtale kan aksepteres. I forslag til avtale er det ikke vedlagt skisse som viser plassering av anlegget.

– Derfor er det ikke mulig å forutse helheten i denne avtalen, skriver hun.

Tinglyst evigvarende avtale

Asle Hanssen hjelper barnebarnet i saken. Han mener denne avtalen vil forringe eiendommen hennes.

– Ja, helt klart. Og man kjøper jo ikke en eiendom for at Troms Kraft skal disponere den. Og de har bare satt en pris, de sa de brukte vanligvis å betale 5.000 kroner. Men jeg måtte si til dem at det er vel ikke slik at Troms Kraft bestemmer prisene på annen manns eiendom? Det er noe en forhandler seg til. Men det er ikke pengene dette dreier seg om, det er innholdet i avtalen. Det skal altså tinglyses en avtale som varer evig. Da kan de jo like godt kjøpe eiendommen, sier Hanssen til Folkebladet.

Brevet fra Hanssen Jelsnes ble sendt 20. juni år. Men Troms Kraft har ikke svart, over fire måneder etter.

– Arrogansen er stor når vi ikke engang får et svar fra dem. Og nå har vi snart kommet til november. Jeg tror de lar tiden arbeide for dem slik at det skal gå over tre år, sier Hanssen.

Beklager manglende svar

Folkebladet fikk kommentarer i saken fra avdelingssjef Fredd Arnesen i Troms Kraft Nett AS i Tromsø.

– Vi må bare beklage at grunneieren ikke har fått svar fra oss tidligere. Grunneiere blir behandla likt av Troms Kraft Nett, etter de samme reglene, sier Arnesen.

Arnesen forteller at avtalen i Salangen er en standard avtale som brukes i hele bransjen.

– Det reageres på at dere skal ha en evigvarende rettighet på eiendommen?

– Ja, man kan alltid stille spørsmål med dette. Men hadde vi ikke hatt denne rettigheten ville vi opplevd stor pågang i forhold til å flytte nettanlegg . Det ville bli dyrt for samfunnet. Vi prøver dessuten å plassere våre nettanlegg slik at det er minst mulig i veien for utvikling av eiendommene, sier han.

– Dere fraskriver dere ansvar for vedlikehold av tilførselsveier. Er det ikke vanlig at dette deles på når det er flere brukere?

– Det er ikke ofte vi har bruk for denne veien. I anleggsperioden vil tilførselsveier bli benyttet, og etter denne perioden skal veiene settes i en stand som er minst like god som før anleggsarbeidene begynte. I ordinær drift vil vi dessuten ha minimal bruk av tilførselsveier. Og de får en engangskompensasjon for dette, sier Arnesen.

Rett til å ekspropriere

– Er det mange som reagerer på disse avtalene?

– Nei, ikke mange, men noen er det jo. Vi opplever at de fleste synes det er greit, svarer Arnesen.

– Hva skjer fremover i denne saken?

– Vi vil invitere grunneieren til et møte i neste uke. Likebehandling av alle grunneiere gjør at vi er innstilt på å opprettholde vilkårene i avtalen. Vi ønsker primært frivillighet i inngåelse av grunnavståelsesavtaler, men har benyttes oss ekspropriasjonsretten i noen få tilfeller. I slike saker vil tingretten utnevne skjønnsmenn som tar stilling til vilkår i avtalen, samt utmåling av erstatning, sier han.