En tilsynelatende enkel anbudskonkurranse om vedlikehold av de kommunale vinterveiene i Lavangen har fått et temmelig turbulent etterspill. I grove trekk starter det med at kommunen legger ut innbydelsen på databasen Doffin i april i fjor. Her ser det ut til at billigste tilbyder, Tor Erik Lind, får tilslaget.

Vinner først

– Etter en totalvurdering [ - ], er oppdragsgiver kommet fram til at det økonomisk mest fordelaktige er levert av Tor-Erik Lind. Vi gjør med dette oppmerksom på at vi har til hensikt å inngå kontrakt med denne leverandøren, skriver kommunen i juni 016 til alle tilbyderne. Men det klages så på avgjørelsen og deretter rådes kommunen av deres advokat å avlyse konkurransen.

Taper alt

– Jeg sto som vinner i runde en og tapte alt i runde to, sier Tor-Erik Lind og virker fortørnet.

I runde to tar advokathuset PWC over og lyser ut anbudskonkurransen på nytt. Etter runde en forlanger en av tilbyderne innsyn i det som har skjedd i runde en.

- Det er så mye rot i alt at jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, sier Lind noe oppgitt. Kommunen har gitt ut alle mine sensitive opplysninger til en konkurrent. Dette har de også innrømmet overfor min advokat, sier Lind og viser fram et dokument hvor dette skal fremgå. – I dette konkrete tilfellet ble tilbudene i sin helhet sendt en av de forbigåtte leverandørene, Per Erling Ellingsen, heter det i en epost fra advokaten til kommunen.

Rettsak i høst

– Dermed fikk to av tilbyderne se mine kalkyler og kunne til runde to justere ned sine priser slik at jeg tapte anbudet. Dette er straffbart og jeg vurderer å anmelde kommunen for dette. Derfor stevner jeg dem for tapet av en femårs kontrakt der jeg ble antatt. Nå bruker jeg 200.000 kroner på advokat og jeg farer ikke med tull, sier han og medgir at det dreier seg om et millionsøksmål. I følge han er saken berammet til slutten av november for Nord-Troms tingrett.

Millionsøksmål

– Dette har enorme konsekvenser for meg, noe de må betale for. Jeg mener de heller ikke hadde noen saklig grunn til å avlyse runde en. Dette er sakens kjerne. Loven om offentlig anskaffelser er klar. Det er ikke lov å avlyse en konkurranse uten videre etter at entreprenør er antatt, sier en kamplysten Lind.

Til Kofa også

Underveis i runde en og to av anbudskonkurransen har alle de fire som sto igjen til slutt på ett eller annet tidspunkt klaget på avgjørelser. Per Erling Ellingsen har i juli i år meldt saken inn for Kofa, Kontrollorganet for offentlige anskaffelser. Der er saken ennå til behandling. Han klager blant annet på måten prisene er regnet ut på og hvorvidt en rode skal være med eller ikke i hovedprisen samt at det er gitt en såkalt opsjon med i kalkylene som betyr at kommunen kan videreføre anbudet i to år etter at kontraktsperioden går ut. Ellingsen har gjennom mange år tidligere hatt vintervedlikeholdet i Lavangen. Nå innehas det av Røkeneshamn Maskin AS. Rådmannen sier at de er rådet av sin advokat til ikke å besvare påstander fra noen i denne saken og henviser til sin advokat.

Rådmannen tar revisjon til etterretning

Kontrollutvalget har bedt kommunens revisor, KomRevNord, om å sjekke alle større innkjøp foretatt siden 2014 og får stemplet godkjent.

I rapporten blir kommunen saumfart i forhold til regelverket for innkjøp i fire større saker og funnet det meste i orden i tre av dem. Når det gjelder anbudsprosessen omkring vintervedlikeholdet, har revisor noen innsigelser:

– På grunnlag av ovenstående vurderer vi at Lavangen kommune ikke fullt ut har oppfylt kravet til at anskaffelsen skal være basert på konkurranse.

– Etterlevd regelverket

Revisor presiserer for øvrig at han ikke tar stilling i noen private tvister og at de kun ser på saksforholdet og hendelsesforløpet i to klager. Revisor er heller ikke kjent med at noen har innmeldt noe til Kofa. I konklusjonen til revisor heter det at: - Lavangen kommune har i de undersøkte sakene, i hovedsak har etterlevd regelverket for offentlige anskaffelser.

Rapporten skal opp i neste kommunestyremøte og her er innstillingen fra rådmannen at man tar den til etterretning, samt at rådmannen snarest skal få på plass et innkjøpsreglement.

– Jeg tar rapporten til etterretning, sier rådmann Erling Hanssen.

Skarpskodde advokater

– Det stemmer at Tor-Erik Lind har valgt å reise sivilt søksmål mot kommunen. Innledningsvis så det ut til at han kom til å vinne, men anbudskonkurransen ble så avlyst etter råd fra vår advokat og lyst ut på nytt. Offentlige anskaffelser, store og små oppdrag, er etter hvert blitt slik at også andre gjør feil. Det er et svært komplisert rettsområde. Også tilbyderne har advokater. Og med skarpskodde advokater på begge sider er det ikke alltid man blir enige. Da kan det gjerne ende i rettslige prosesser, sier rådmann Erling Hanssen som på sin side blir noe overrasket da han får høre at tilbyder Per Erling Ellingsen i sommer har klagd kommunen inn for Kofa.

Kommunens advokat svarer

På vegne av kommunen svarer deres advokat Agnetha Åsheim slik på Lind sine hovedpåstander:

1. – Har kommunen delt ut alle anbudsdokumentene tilhørende Tor Erik Lind til konkurrent? Med kalkyler?

Åsheims svar: – Når noen ber om innsyn etter en anbudskonkurranse, er det slik at det er innsynsrett. Det som er hemmeligheter blir sladdet og kommunen har gitt innsynsrett på vanlig måte i henhold til lov og forskrift. At deler av tilbudet ikke ble sladdet hadde ikke betydning for gjennomføring av konkurransen.

2. - Lind hevder at det er mye rot i denne anbudskonkurransen fra kommunens side og viser til at de er stevnet og meldt for Kofa.

Åsheims svar: – Det er ikke uvanlig at det kommer klager etter en anbudsprosess. Jeg mener at kommunen har opptrådt ryddig. Det er jo en grunn til at anbudsrunde en blir avlyst fordi leverandørene har tolket en formulering i konkurransegrunnlaget ulikt. Da har kommunen både plikt og rett til å avlyse konkurransen

Rådmann Erling Hanssen i Lavangen Foto: Ulf Antonsen
- Det er straffbart av kommunen å levere ut alle mine sensitive dokumenter til konkurrenter og jeg vurdere en anmeldelse i ettertid, sier maskinentreprenør Tor- Erik Lind. Foto: Ulf Antonsen