«Samtalen» eller møte skjer i forbindelse med møte i KS´ landsstyre.

Blir ikke sett og hørt

Mange barn utsettes årlig for vold og overgrep, uten at hjelpeapparatet klarer å fange det opp. Under samtalen vil det blant annet bli stilt spørsmål ved hvorfor enkelte barn som har opplevd vold og overgrep ikke blir sett og hørt. KS har forpliktet seg å utforme materiell tilpasset lokalpolitikere om hvordan kommunene best kan forebygge, avdekke og avverge vold og overgrep, samt hjelpe dem som har vært utsatt for dette.

Forebygge, avdekke og agere

– Vi må alltid tenke at dette er et stort ansvar vi har som folkevalgte i en kommune. Vi har ikke en eneste tapt barndom å gi, og vi har ingen vi kan ofre. Det handler om ressurstilgang og det handler om for oss folkevalgte den utfordrende kombinasjonen av ombudsrollen og arbeidsgiverfunksjonen. Vi skal sette apparatet i stand til både forebygge, avdekke og agere. Og vi skal være omsorgspersoner som lytter, er tilgjengelig og representere innbyggerne. sier hun.

Formålet med samtalen Wiggen Prestbakmo skal være med på er å synliggjøre det lokalpolitiske handlingsrommet for bekjempelse av vold mot barn.

Hun møter Barne- og likestillingsminister Solveig Horne, Inga Marte Thorkildsen, byråd for eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune og forfatter av boka «Du ser det ikke før du tror det». Også ordfører i Asker kommune, Lene Conradi deltar i panelet.

Barnevernsproffer utfordrer

Til stede er også Forandringsfabrikken og barnevernsproffer som skal fortelle om egne erfaringer og utfordre landstyremøtedelegatene og de øvrige deltakere på temaet. Sentrale temaer er hva barn trenger for å bli sett og hørt.

– Kommunene er jo veldig ulike, men oppdraget er det samme. Det dreier seg om å øke bevisstheten blandt de folkevalgte om det ansvaret man har i forhold til vold og overgrep. Jeg tenker slik at det som skjer på torsdag kan bli et «go» for å løfte dette arbeidet mer og bli bedre til å tilrettelegge i egen kommune, sier Wiggen Prestbakmo.

Fant systemsvikt

– Forandringsfabrikken og barnevernsproffene er jo geniale i forhold til å gjøre folk oppmerksom på hva dette gjelder. Jeg har hørt dem før og de er helt rå på å beskrive hva det egentlig handler om, fortsetter hun.

I juni 2017 leverte Barnevoldsutvalget rapporten NOU 2017: 12. Svikt og svik. Utvalget har gjennomgått utvalgte alvorlige saker der barn og ungdom har vært utsatt for grov vold, seksuelle overgrep og alvorlig omsorgssvikt. Utvalget fant systemsvikt i en rekke tjenester, ikke bare i barneverntjenesten.